eur:
393.52
usd:
368.06
bux:
65887.63
2024. április 23. kedd Béla

Kevesebb agrárhitelt vettek fel tavaly a vállalkozók

Tavaly negyedére, 16 milliárd forintra csökkent azoknak a mezőgazdasági hiteleknek az összege, amelyekre az Agrár Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességet vállalt. A jelentős csökkenés oka az alapítvány ügyvezető igazgatója szerint elsősorban az, hogy 2004-ben erejükön felül vettek fel hitelt a vállalkozók.

Az alapítvány tavaly 16 milliárd forintnyi hitelhez adott kezességet, ami mintegy negyede a 2004-es mezőgazdasági hitelfelvételnek.

Magyarország uniós csatlakozásának évében ugyanis a vállalkozások 70 milliárd forintnyi hitelt vettek fel az alapítvány garanciavállalásával - mondta az InfoRádiónak Ulrich Anikó.

Az alapítvány ügyvezető igazgatója szerint a csökkenés egyrészt annak tudható be, hogy 2004-ben erejükön felül vettek fel hitelt a mezőgazdasági vállalkozások, másrészt annak, hogy a támogatások új rendszere még nem állt be megfelelően, és így nem tudnak előre számolni bevételeikkel a gazdák.

Az alapítvány az idei évre 30 milliárd forint körüli hitelfelvétellel számol.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Atomjaira szedte az Európai Bizottság a kormány gazdaságpolitikáját, borulási kockázatokra figyelmeztetnek

Atomjaira szedte az Európai Bizottság a kormány gazdaságpolitikáját, borulási kockázatokra figyelmeztetnek

Számos sebezhetőséget azonosított az Európai Bizottság a magyar makrogazdasági kilátásairól szóló részletes elemzésében. Kockázatosnak látják a még mindig erősödő árnyomást, a jelentős külső és kormányzati finanszírozási igényeket, valamint a kínai beszállítói láncok miatti geopolitikai helyzet esetleges változását. Az új egyensúlytalansági jelentésében az uniós végrehajtó testület óva inti a kormányt attól, hogy visszatérjen a magasnyomású gazdaságpolitikához, valamint felróják, hogy a monetáris transzmissziót is akadályozták a kabinet korábbi döntései.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×