eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Indulhat az emisszió-kereskedelem!

Napokon belül valóban elkezdhetnek kereskedni széndioxid kvótáikkal a magyarországi erőművek, építőanyag és papíripari cégek. A legtöbb európai országhoz képest egy éves késésben van Magyarország, de 2005-2008 között egyébként is csak kísérletinek tekinthető az európai emisszió-kereskedelem.

A rendszer minden elemében kísérleti jellegű - mondta az InfoRádiónak Dezső Attila, a Dezső és Társa Ügyvédi Iroda partnere.

A szakértő szerint látszanak a "betervezett bizonytalanságok", amelyek egyrészt abból fakadnak, hogy maga az unió sem tudja még, hova fejlődik ez a rendszer, másrészt pedig abból, hogy az unió csak keretjogszabályokat határozott meg, és a részletes végrehajtást az egyes tagállamok jogalkotóira bízta.

A korábban felmerült problémáknak egy része azonban már megoldódott: rendeződni látszanak az áfával kapcsolatos korábbi bizonytalanságok, és Magyarországon is döntöttek az emisszió-kereskedelemből származó jövedelmek adózásáról - mutatott rá Dezső Attila.

Hozzátette, hogy ennek értelmében a magyar cégek társasági adókedvezményt kapnak a széndioxid-kvóták kereskedelmével kapcsolatban.

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy 1 kvóta 1 tonna széndioxid kibocsátására jogosítja fel a cégeket, a kvóta jogi természetének meghatározása azonban problémás kérdés volt.

Magyarország végül vagyon értékű jogként definiálta, míg az európai államok többsége egy speciális árunak minősíti.

Dezső Attila szerint azonban a kvótából végül egy speciális értékpapír alakul ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt
összefoglaló a magyarokról

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×