eur:
393.67
usd:
369.29
bux:
65816.93
2024. április 23. kedd Béla

"A populista ígéreteket el kell felejteni"

Abba kellene hagyni a választási gazdaságpolitikát, amely 2001 óta jellemzi az országot - összegezte véleményét Csaba László közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában. Az egyetemi tanár úgy vélekedett, hogy nincs itt az ideje az áfacsökkentésnek.

Csaba László közgazdász, egyetemi tanár szerint pótköltségvetést kellene készíteni, így lehetne megteremteni a feltételeit az államháztartás rendbetételének. Ez nem az ördögtől való, ez a rendezett visszavonulás egy formája - mondta Csaba László.

Hozzátette: most nem lehet csökkenteni a személyi jövedelemadót, az áfát pedig emelni kellene. Közölte: az áfacsökkentés mintegy 350 milliárd forintos kiesését jelent az államnak.

Kevésbé fáj a benzin árának emelése, mintha kórházakat, iskolákat kellene bezárni. Emelni kell a jövedelmi adót, szigorítani kell a behajtást, és "el kell felejteni" az egészségügyi hozzájárulás eltörlését - mondta a közgazdász.

Ezek populista ígéretek. Most bevételt kell teremteni, és csökkenteni kell azt a pénzmennyiséget, amelyet az állam magára költ - vélekedett Csaba László.

A két nagy párt programjáról az egyetemi tanár azt mondta, hogy az MSZP baloldali, a Fidesz pedig neokonzervatív fordulatot hajtott végre az elmúlt hónapokban.

A szocialisták nagyobb állami beavatkozással képzelik el jövőt. Nem feltétlenül túlsúlyos, de erőteljes államban gondolkoznak. A fejlesztő állam terve a kelet-ázsiai országokat idézi - mondta.

Csaba László szerint ez a "győzteseket kijelölő" politika, amelyben az uniós pénzeket állami vezérléssel használják fel.

A másik oldalon egyfajta huzavona van arról, hogy milyen legyen a gazdaságpolitika. A mai viszonyok bírálata jó, de nem konstruktív, mert nem következik belőle, hogy mit tenne a Fidesz, ha hatalomra jutna - mondta a közgazdász.

Hozzátette: a Fidesznél neokonzervatív gazdasági fordulat mutatkozik; kínálati oldali gazdaságpolitika, kevesebb adóval, nagyobb öngondoskodással.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Az év első három hónapjában az áfabevételek még mindig gyengén muzsikálnak, a kamatkiadások mindenre rátelepednek, a közösségi közlekedésre most kirívóan többet költ az állam, viszont a rezsivédelmi kiadások visszafogottabbak. Ezt lehet kiolvasni az államháztartás idei első negyedéves részletes folyamataiból, ami tulajdonképpen nem hozott nagy meglepetéseket, hiszen a magyar gazdaság tavalyi recesszióból történő kilábalása is lényegesen lassabb, mint korábban várták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×