eur:
393.34
usd:
368.17
bux:
66145.53
2024. április 24. szerda György

Az OTP Romániában is növekedne

A román kormány privatizációs bizottsága úgy döntött, hogy folytatódhat a központi takarékpénztár november végén leállított privatizációja. A pénzintézet iránt érdeklődő OTP Bank számára ez azt jelenti, hogy sikeres tranzakció esetén piaci részesedése megközelítheti a 10 százalékot Romániában.

Jóllehet, a nemzetközi piaci szereplők, például az OTP Bank részéről is élénk érdeklődés mutatkozott a román központi takarékpénztár privatizációja iránt, a román kormány november végén mégis leállította a CEC magánosítását.

A pályázat minimum 50 százalék plusz 1 szavazat, de maximum 75 százaléknyi részesedést kínált eladásra.

Lapinformációk szerint, a román kormány azonban - látva, hogy a 75 százalékos tulajdonrészért a várt 600 millió euró körüli ajánlatok helyett mindössze 300 millió eurós indikatív ajánlat érkezett - végül a privatizáció felfüggesztése mellett döntött.

Wolf László, az OTP Bank Rt vezérigazgató-helyettese korábban az InfoRádióban azt mondta: a banknak 1.400 fiókja és képviselete van az országban.

Ha ezt a hálózatot sikerül megvenni, akkor a magyar pénzintézet Románia egész területén jelen lehet. A verseny azonban nagy, hiszen a régió egyik legnagyobb országáról és annak legnagyobb hálózatú bankjáról van szó

Meg nem erősített információk szerint a leállított magánosítási pályázat során a görög Eurobank után 270 millió euróval az OTP Bank kínálta a második legmagasabb vételárat.

Elemzők most azt valószínűsítik, hogy ha valóban folytatódik a privatizáció, akkor a piaci verseny lényegesen magasabb vételárat kényszeríthet ki.

Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a CEC új tulajdonosának jelentős összegeket kellene költenie a bank hálózatának átalakítására, a számítástechnikai rendszer fejlesztésére, valamint a működési költségek optimalizálására.

Az OTP Bank vezetése ugyanakkor többször hangoztatta: csak olyan árat hajlandóak megfizetni, amely mellett még biztosított a megtérülés.

Egy irreális árversenyben tehát nem valószínű az OTP részvétele, ebben az esetben inkább a már meglévő fiókhálózatot bővítik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×