eur:
393.82
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A tiltott jövedelem után is kell adót fizetni

A bűncselekményekből származó jövedelmek után is meg kell fizetni a személyi jövedelemadót. A Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára elmondta: 2002. óta van életben ez a jogszabály.

A bennfentes kereskedelemből származó jövedelem is része az összevont adóalapnak, így 36 százalékos adót kell fizetni utána. Annak ellenére, hogy ezt a fajta jövedelemszerzést a törvény tiltja.

Aki bennfentes információk birtokában kereskedik részvényekkel, az illegális haszonra tesz szert, és ezzel gazdasági bűncselekményt követ el.

Karácsony Imréné az InfoRádióban elmondta: az adószabályok szerint mindegy, hogy egy jövedelem honnan származik, a vagyongyarapodás után adót kell fizetni.

Maga az adózás rendje is rögzíti: az adókötelezettséget nem befolyásolja, hogy a jövedelmet a szabályok megsértésével szerezte-e valaki.

Aki tehát bennfentes kereskedelmet folytat, az egyrészt megfizeti az adót az ebből származó jövedelem után, majd a tőkepiaci törvény tiltása miatt büntetést kell fizetnie. Ez 100 ezer és 100 millió forint között mozoghat, de elérheti a megszerzett haszon négyszázszorosát is.

A vonatkozó jogszabályok sora ezzel még nem ért véget. A Büntető törvénykönyv szerint ez a cselekmény 3 év szabadságvesztéssel is büntethető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×