eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla

A tiltott jövedelem után is kell adót fizetni

A bűncselekményekből származó jövedelmek után is meg kell fizetni a személyi jövedelemadót. A Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára elmondta: 2002. óta van életben ez a jogszabály.

A bennfentes kereskedelemből származó jövedelem is része az összevont adóalapnak, így 36 százalékos adót kell fizetni utána. Annak ellenére, hogy ezt a fajta jövedelemszerzést a törvény tiltja.

Aki bennfentes információk birtokában kereskedik részvényekkel, az illegális haszonra tesz szert, és ezzel gazdasági bűncselekményt követ el.

Karácsony Imréné az InfoRádióban elmondta: az adószabályok szerint mindegy, hogy egy jövedelem honnan származik, a vagyongyarapodás után adót kell fizetni.

Maga az adózás rendje is rögzíti: az adókötelezettséget nem befolyásolja, hogy a jövedelmet a szabályok megsértésével szerezte-e valaki.

Aki tehát bennfentes kereskedelmet folytat, az egyrészt megfizeti az adót az ebből származó jövedelem után, majd a tőkepiaci törvény tiltása miatt büntetést kell fizetnie. Ez 100 ezer és 100 millió forint között mozoghat, de elérheti a megszerzett haszon négyszázszorosát is.

A vonatkozó jogszabályok sora ezzel még nem ért véget. A Büntető törvénykönyv szerint ez a cselekmény 3 év szabadságvesztéssel is büntethető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: Milák Kristóf szenved

Sós Csaba: Milák Kristóf szenved

A tervek szerint az olimpiai bajnok úszó Milák Kristóf már az egy hónap múlva esedékes budapesti Világkupa-versenyen medencében lehet - jelezte az InfoRádiónak Sós Csaba szövetségi kapitány. Arról is beszélt, hogy januártól elsősorban az olimpiai A-szintes versenyzők kapnak támogatást.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Windisch: hosszú távon a magas reálbér-növekedés nem fenntartható a termelékenység javulása nélkül

Windisch: hosszú távon a magas reálbér-növekedés nem fenntartható a termelékenység javulása nélkül

Az Állami Számvevőszék elnöke, Windisch László, a Közgazdász-vándorgyűlésen tartott beszédében érintette a gazdaság aktuális kérdéseit, különös tekintettel az inflációra és az Állami Számvevőszék szerepére a jövőbeni gazdasági fejleményekben. Az elnök szerint a magas nyomású gazdaság helyett más irányba kellene lépéseket tenni, javítani kellene a termelékenységet és a GNI-hoz hasonló mutatókat is figyelni kell a GDP-fókusz helyett. A jegybanki veszteségtérítés ügyében szerinte még hosszú szakmai vitákra lesz szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×