eur:
395.07
usd:
371.03
bux:
65076.09
2024. április 19. péntek Emma

Színlelt szerződések: keresik a kiskapukat

A munkaügyi miniszter szerint nem növeli a munkanélküliek számát, ha lejár a színlelt szerződésekre kiszabott moratórium. Júliustól az adóhivatal már nem csak ellenőriz, hanem büntet is.

Június 30-án lejár a színlelt szerződésekre vonatkozó moratórium, az APEH és a munkaügyi felügyelet ellenőrei ezt követően munkaviszonnyá minősíthetik a jelenlegi vállalkozói szerződéseket.

Az InfoRádió kérdésére a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter elmondta: nem számítanak arra, hogy ez hatással lesz a munkaerőpiacra.

Csizmár Gábor szerint olyan szerződésekről van szó, amelyek mögött munka, teljesítés van, ezt a feladatot pedig el kell végezni a jövőben is.

Szubjektív megítélés

Decemberben már nyilvánosságra hozták azokat az irányelveket, amelyekből elvileg kiolvasható, melyik szerződés számít színleltnek.

A Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke szerint azonban a direktívák nem egyértelműek.

Zara László hozzátette: pont ezért félő, hogy az ellenőrök szubjektíven értelmezik majd a szabályokat.

Az ellenőrzések során nemcsak a munkáltatót, hanem a munkavállalót is megbüntetheti az APEH, amennyiben adóhátralékot tár fel.

Kiskapukat keresnek

Becslések szerint körülbelül 30 százalékkal kerül többe a munkáltatónak, ha az eddigi alvállalkozóját alkalmazottként foglalkoztatja tovább.

Az InfoRádió által megkérdezett munkajogász szerint a munkáltatók már keresik a kiskapukat.

Viszló László elmondta: megpróbálják úgy kialakítani ezeket a vállalkozási szerződéseket, hogy megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak.

Az InfoRádió kérdésére a munkajogász közölte: elvileg megkerülhető a rendelkezés úgy is, hogy a munkáltató minden hónapban köt egy megbízási szerződést, mindig más feladatra.

Viszló László szerint ez nem kifogásolható, viszont gyakorlatilag kivitelezhetetlen, ráadásul nem jelent garanciát semmire, mivel a munkaügyi felügyelő így is átminősítheti ezeket a szerződéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×