eur:
394.06
usd:
363.73
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Miniállam is támogatja Magyarországot

A következő öt évben mintegy 25 milliárd forintos pályázati keret áll Magyarország rendelkezésére az Európai Gazdasági Térség Finanszírozási Mechanizmus és a Norvég Alap keretében. A projektek legfeljebb 60 százaléka fedezhető az alapból.

Idén januárban nyíltak meg Magyarország előtt az Európai Gazdasági Térség (EGT) Finanszírozási Mechanizmus és a Norvég Alap pályázati lehetőségei.

A támogatásban a 2004 májusában az Európai Unióhoz csatlakozott tagállamok, valamint Spanyolország, Portugália és Görögország részesülhetnek.

Az alap forrását az EGT három nem európai uniós tagja: Norvégia, Izland, valamint a 30 ezres lakosságú Liechtenstein adja. Õk azért fizetnek az EU-nak, hogy részesei lehessenek a közösség belső piacának.

Negyven százalék önerőből

Mikulás Brigitta, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal PHARE koordinációs főosztály helyettes vezetője az InfoRádiónak elmondta: bár két támogatásról van szó, ám az eljárásrend és a hozzájuk kapcsolódó intézményrendszer is azonos. A pályázaton állami, magán és nem-kormányzati szervezetek vehetnek részt.

A szakember kitért arra is, hogy egy-egy projekt legfeljebb 60 százaléka fedezhető az alapból, a többit önerőből kell előteremteni; bizonyos esetben azonban a támogatás mértéke elérheti a nyolcvanöt százalékot.

Hosszú elbírálás

Mikulás Brigitta elmondta: öt év alatt mintegy 100 millió eurót (25 milliárd forintot) használhat fel Magyarország.

A pályázatokat folyamatosan várják; idén két beadási határidő lesz: március 31., illetve szeptember 30.

Mikulás Brigitta közölte: hosszú elbírálásra kell számítani, mert a magyar hatóságokon kívül a külföldi kiírók is átnézik a pályázatokat.

A pályázatokat magyarul kell benyújtani a Promei Kht.-nak, ahol fölvilágosítást is kaphatnak az érdeklődők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Milák Kristóf még nem tett pontot a mondat végére Párizsban
videók

Milák Kristóf még nem tett pontot a mondat végére Párizsban

Hosszú csendjében tavaly egyetlen mérvadó interjút adott, amelyben fogadalmat tett olimpiai aranyérmeinek számára Milák Kristóf, és bár 200 méteren Párizsban nem járt sikerrel, ott van még a 100 méter, valamint a Los Angeles-i nyári játékok is, ahol még mindig bőven 30 év alatt lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×