eur:
392.94
usd:
365.59
bux:
66607.53
2024. április 26. péntek Ervin

Trükköznek az evások

Kiemelten ellenőrizte az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény hatálya alá tartozókat tavaly az adóhivatal. Az adóformát jogszerűtlenül választókat visszamenőleges hatállyal más adókörbe sorolták, és számos adóelkerülési trükköt is lelepleztek - mondta el az InfoRádióban az APEH alelnöke.

Juhász István közölte: vizsgálták az evás vállalkozások költségelszámolását, valamint az, hogy jogszerűen választották-e az eva jogalanyiságot.

Utóbbival kapcsolatban a jellemző hibák közé tartozott a 25 millió forintos értékhatár túllépése, illetve a köztartozások felhalmozása.

Az is előfordult, hogy a vállalkozás céljaira lakossági folyószámlát használtak, holott az előírások szerint pénzforgalmi bankszámlát kell létrehozni - hangsúlyozta az adóhivatal alelnöke.

Juhász István hozzátette: ha valaki nem választhatta volna az evát, vagy ki kellett volna jelentkeznie, például értékhatár-túllépés miatt, akkor az adóhatóság visszamenőleges hatállyal más adózási körbe sorolja át.

Más jellegű probléma, amikor egy vállalkozás jogszerűen választotta az evát, de tevékenysége során problémák adódtak, például elmulasztotta a számla-, nyugtaadási kötelezettséget - mondta el az APEH alelnöke.

Juhász István szerint bevett trükknek számít, hogy egy eva-alany két vállalkozást működtet; az egyikben a költségeket számolja el, így az eredményt nullára viszi, míg az evás cégben a bevételeket számolja el, így tiszta bevételhez jut.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×