eur:
379.04
usd:
348.72
bux:
58010.99
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála

Bizakodóbbak a lakosok és a cégek

A fogyasztók és a cégek is kedvezőbben ítélték meg januárban saját pénzügyi kilátásaikat és az ország gazdasági helyzetét, mint egy hónappal korábban - derül ki a GKI-Wallis konjunktúra indexéből.

Az áprilisi választások jelentősen befolyásolhatják a várakozásokat - mondta az InfoRádiónak a GKI Gazdaságkutató Rt. vezérigazgató-helyettese.

Karsai Gábor szerint a januári adatok azt mutatják, hogy folytatódik a 2005 májusa óta tartó pozitív trend, ez azonban minden választást megelőző fél évben, évben jellemző.

A lakosság továbbra is csökkenő inflációt vár, és még a legkényesebb mutató, a munkanélküliség terén is javultak a várakozások.

Mivel az üzleti várakozások alapvetően a világgazdasági folyamatoktól függnek, ezekre nem lesznek jelentős hatással az áprilisi országgyűlési választások - tette hozzá a szakértő.

Könnyen elképzelhető, hogy a fogyasztói index romlik a választások után - mondta Karsai Gábor.

Ezt azza indokolta, hogy a megalakuló új kormánynak az államháztartási hiány csökkentése érdekében biztosan olyan lépéseket is kell tennie, amelyet rosszul fogad majd a lakosság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nem kell nyelvtudás, diploma vagy jogosítvány – megkönnyítik a németországi munkavállalást

A német kormány a bevándorlási szabályok szakaszos módosításával próbál megoldást találni a rendkívüli munkaerőhiányra. A Migrációkutató Intézet junior kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy az EU-tagállamok között nagy a verseny a harmadik országból érkező képzett munkavállalókért, a németek pedig jelentős kedvezményekkel akarnak kitűnni a többiek közül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×