eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Finnországba is mehetünk dolgozni

Finnország május 1-jétől megnyitja munkaerőpiacát a tíz, 2004-ben csatlakozott európai uniós tagország munkavállalói előtt. A finn kormány azután döntött így, hogy megegyezett a szakszervezetekkel.

Az EU tagországainak április végéig kell meghozniuk a hivatalos döntésüket, hogy az első két év után korlátozzák-e további három évig a munkaerő-áramlást.

Az EU 15 régi tagállama közül három, Nagy-Britannia, Írország és Svédország nem korlátozta munkaerőpiacát az új tagállamok munkavállalói előtt.

Az Európai Bizottság jelentése szerint ezekben az országokban kiemelkedő volt a gazdasági növekedés, csökkent a munkanélküliség és nőtt a foglalkoztatottság.

A bizottság nem tehet hivatalos ajánlást, minden tagország maga dönt. Németország és Ausztria már jelezte, hogy fenntartja a korlátozást.

Baráth Etele, európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter üdvözölte a finn kormány döntését, amelynek eredményeként májustól a magyarok is szabadon vállalhatnak munkát a skandináv országban.

A miniszter közölte: Magyarország arra számít, hogy a közeljövőben a lehető legtöbb régi tagállam hasonló döntést hoz.

A munkaügyi miniszter az InfoRádióban példaértékűnek nevezte Finnország döntését.

Csizmár Gábor hozzátette: reméli, hogy sok tagországban megvalósulhat a visegrádi országok javaslata, amely szerint az engedélyezés helyett elegendő lenne a munkát vállalók regisztrálása.

A tárcavezető szerint a korlátozások feloldására lehet számítani Portugália, Spanyolország és Belgium esetében is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×