eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Keresettebb a dízel, mint a benzines autó

Nőtt a dízelautó eladás tavaly Európában és a tendencia várhatóan az idén is folytatódik. Az előrejelzések szerint 2006-ban több dízelautót fognak eladni, mint benzinest.

A PricewaterhouseCoopers és az eurocarprise.com közös felmérése szerint a 2005-ös újautó eladás 49 százalékát a dízelmotorral szerelt autók tették ki. Ez azt is jelenti, hogy tavaly nagyságrendekkel több dízelmotorral szerelt gépjárműt adtak el, mint 2004-ben.

Győző Gábor a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke az InfoRádióban elmondta: 2005-ben Magyarországon is több dízelautót értékesítettek, mégis elmondható, hogy a vásárlók nem bíznak ezekben a járművekben.

A magyarországi eladás ugyanis még mindig messze elmarad az európai uniós adatoktól. Az elmúlt évek növekedése mellett is csak 12-15 százalékot tesz ki a dízelautók aránya.

Míg például a francia eladások majdnem 70 százaléka dízel autó volt, addig Magyarországon ez a szám 20 százalékra tehető. Győző Gábor szerint ez azért van, mert a magyar köztudatban még mindig az van, hogy a diesel autó lassú, hangos. De ez 20 évvel ezelőtt volt így – mondja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×