eur:
394.36
usd:
370.05
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Idén 250 milliárdos privatizációs bevétel

Az elmúlt három évben befolyt 1200 milliárd forint után idén mintegy 250 milliárd forintos privatizációs bevétellel számol az ÁPV Rt. Erről Mészáros Tamás, az állami vagyonkezelő igazgatóságának elnökjelöltje számolt be az országgyűlés költségvetési bizottsága előtt.

Sikeresnek értékelte az elmúlt évek privatizációs folyamatait Mészáros Tamás, aki 2002 májusa óta tölti be az ÁPV Rt igazgatóságának elnöki posztját.

Újbóli kinevezése előtt az elnökjelölt elmondta: jóval a becsült érték fölött, mintegy 1200 milliárd forintnyi bevétel származott az utóbbi három év tranzakcióiból.

„Egy 1200 milliárd körüli bevétel az – ha hozzászámoljuk természetesen az Airport-nak a kincstárra jutó részét is - ami az elmúlt 3-3 és fél évben megjelent és ebben kiemelném, hogy a legtöbb privatizáció jóval vagyonérték fölötti értéket ért el” – mondta Mészáros Tamás.

„Évek óta nem került cég a tőzsdére, az elmúlt három évben mi két céggel is megjelentünk: az FHB jelenleg is tőzsdei cég és a Forrás Rt-t is bevezettük a tőzsdére, ami aztán természetesen onnan kikerült, de ez is egyfajta cél volt” – tette hozzá.

Mészáros Tamás megemlítette azokat a privatizációs kísérleteket is, amelyek – különböző okokból - sikertelenül zárultak. Ezek közül kiemelkedik a Bábolna, a Malév és a Volán társaságok

Az idei tervekkel kapcsolatban Mészáros Tamás elmondta: 250 milliárd forint körüli bevétellel számolnak, amely akkor teljesülhet, ha a MOL él opciós jogával és megvásárolja az államtól annak 10 százalékos részesedését.

Az ÁPV Rt átalakításával kapcsolatban Mészáros Tamás annyit mondott: végleges döntés még nincs, noha egyre szűkül a vagyonkezelő portfoliója. Így egyelőre kisebb létszámmal, de tovább működik a privatizációs szervezet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×