eur:
394.64
usd:
364.89
bux:
65498.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az ÁAK 1,942 milliárd eurós kötvényt bocsát ki

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. 1,942 milliárd euró (mintegy 500 milliárd forint) értékű kötvényt bocsát ki várhatóan ez év március végéig, amiből 214 kilométer hosszú gyorsforgalmi út és két Duna-híd valósulhat meg - mondta Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) vagyongazdálkodási főosztályának vezetője.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén a főosztályvezető elmondta: a kibocsátás feltétele, hogy a Magyar Állam és az ÁAK Zrt. között létrejöjjön a 75 évre szóló úgynevezett programút szolgáltatási szerződés.

Ennek alapján a 317/2005-ös kormányrendeletben felsorolt gyorsforgalmi útszakaszok, azaz programutak magántőke bevonásával, piaci forrásból finanszírozni kívánt közbeszerzésére, megtervezésére, finanszírozására, megépítésére, felújítására, üzemeltetésére, fenntartására, és hasznosítására vonatkozó jog az ÁAK Zrt.-t illeti meg.

A gazdasági bizottság 15 kormánypárti és 12 ellenzéki szavazat mellett általános vitára bocsátotta azt az országgyűlési határozati javaslatot, amely felhatalmazást ad a gazdasági és közlekedési miniszternek a programút szerződés megkötéséhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×