eur:
395.64
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Tokió lecsúszott, Budapest kapaszkodik

Érezhetően drágult, de még mindig Budapest a legolcsóbb az új közép-európai EU-tagállamok fővárosai közül - állapította meg Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági elemző és előrejelző háza globális megélhetési költséglistája.

Az EIU a 130 várost felsoroló listát a dollárban mért megélhetési költségek, valamint egy áru- és szolgáltatáskosár átlagárát figyelembe véve állította össze.

A költségösszehasonlítás alapja a 100-as megélhetési indexszel szereplő New York.

Tokió lecsúszott

A felmérés szerint "egy korszak ért véget" azzal, hogy 14 év után nem Tokió a világ legdrágább nagyvárosa. A listát most a harmadik helyről előretörő norvégiai Oslo vezeti 140-es megélhetési költségindexszel, a japán főváros a második helyre került 136 ponttal.

Hátrébb szorult a hagyományos második helyezett Oszaka-Kobe is, ezúttal a negyedik helyre, 130-as megélhetési indexszel. Eddigi helyét az előző évi 8. helyről feljövő izlandi Reykjavík foglalta el, amely az idei lista legnagyobb mértékben dráguló városa lett: költségindexe a New York-i 100-hoz mérve 135, ami 19 százalékpontos emelkedés a tavalyihoz képest.

Az egy évvel ezelőtt kiadott EIU-listán - a font akkori erősödése és a dollár egyidejű meredek gyengülése miatt - London árai drágultak New Yorkhoz képest a legjobban. London valamelyest tovább drágult az idei lista szerint is, de ezzel sem lépett feljebb a tavalyi 7. helyről.

Párizs a legdrágább euróövezeti város

A legdrágább euróövezeti város idén is a változatlanul 4. helyezett Párizs, amelynek költségindexe 127-ről 130-ra emelkedett, de Nyugat-Európa általánosságban is a legdrágább: az első 30 helyből 20-at nyugat-európai, zömmel euróövezeti nagyvárosok foglalnak el.

Ebbe a klubba Kelet-Európából csak Moszkva, a térség messze a legdrágább városa került be: az orosz főváros 98-as indexével a 32. helyről a 29.-re jött fel az idei EIU-listán.

Kelet- és Közép-Európa drágul

A kelet- és közép-európai átalakuló gazdaságok, köztük a már uniós taggá vált térségi országok nagyvárosai szintén drágultak: a listán Belgrád a 107. (61-es költségindexszel), Bukarest a 95. (65), Kijev a 82. (71), Varsó a 63. (82), Prága pedig az 58. (83).

A közép-európai EU-tagországok nagyvárosai közül ugyanakkor - drágulása ellenére - most is Budapest a legolcsóbb a dollárban fizetett kiküldötteknek: 74-es költségindexével - a dél-afrikai Pretoriával és Johannesburggal holtversenyben - a 77. helyre került a tavalyi 81. helyről.

Az idén a legtöbb – 22 - hellyel a két legnagyobb brazil város, Rio de Janeiro és Sao Paolo lepett előre.

Az idei világlista legolcsóbb városa Teherán, a New York-i megélhetési költségátlag 33 százalékával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×