eur:
394.24
usd:
370.36
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Ötmillió felett a német munkanélküliek száma

Németországban ismét ötmillió fölé emelkedett a munkanélküliek száma januárban.

A hivatalos adatok szerint az év első hónapjában 408 ezer fővel nőtt az állástalanok száma.

Jelenleg 5 millió 12 ezer munkanélkülit tartanak nyilván, ez a szám 75 ezerrel marad el az egy évvel ezelőttitől. A munkanélküliségi ráta egy százalékponttal, 12,1 százalékra emelkedett.

A szakemberek egyrészt az elmúlt évekhez képest szokatlanul hideg januárral magyarázzák a változást, másrészt azzal, hogy életbe lép az új munkapiaci rendelkezés.

A szabályozás miatt egyesek inkább az önkéntes távozást választották, mert ez a megoldás látszott számukra kedvezőbbnek.

Az idősebbek például az eddigi 32 hónap helyett már csak 18 hónapig kapnák a munkanélküli segélyt, ha február 1-seje után veszítenék el állásukat, ám ha januárban mondanak fel nekik, még a régi előírások vonatkoznak rájuk.

Decemberben még a munkanélküliek számának csökkenését mutatta ki a munkaügyi hivatal, sőt, a decemberi csökkenéssel tavaly kilenc hónapon belül nyolcadik alkalommal mérséklődött a munkanélküliség.

Közben Párizsban bejelentették, hogy 9,5 százalékosra csökkent a francia munkanélküliségi ráta, amely egy évvel ezelőtt még 10 százalékon állt.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×