eur:
388.91
usd:
360.54
bux:
68388.12
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Standard & Poor's: leminősítés a láthatáron

A Standard & Poor's leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta az eddigi stabilról a magyar adóskockázati kilátást.

Másfél hónappal azután, hogy a Fitch Ratings a közepes befektetői sávba minősítette vissza a magyar szuverén adósságot, csütörtökön a Standard & Poor's is leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta az eddigi stabilról a nála egyelőre elsőrendű magyar adóskockázati osztályzat kilátását, a "mint erőteljesebb költségvetési kihívásokra" hivatkozva.

A kilátás módosítása tükrözi a magyar költségvetés növekvő kockázatait, amelyet hátterében a magas államháztartási hiány és a gyorsan növekvő államadósság áll. A fiskális deficit miatt folyamatosan magas a folyó fizetési mérleghiány, ezek együtt pedig a makrogazdasági egyensúlyt kockáztatják.

Az áprilisi országgyűlési választások és az októberi önkormányzati választások miatt a fiskális konszolidáció halasztása várható, és egyik nagy párt sem állt elő koherens stratégiával, hogy kezelje a költségvetési egyensúlytalanságot a választások után.

Az S&P várakozási szerint a 2006-os deficit eléri a GDP 10,7%-át a romló fiskális fundamentumok miatt, amely egyszeri kiadási tételeket is tartalmaz.

A hitelminősítés várhatóan romlani fog, amennyiben nem lesznek látható jelei a szignifikáns és tartós deficit és adósságcsökkentési stratégiának az orszáéggyűlési választások után.

A költségvetés strukturális problémáinak határozott kezelésének hiánya miatt a hiány magas marad, 2009-ig fokozatosan csökken 5,5%-ra. Az államadósság szintje 2009-re eléri a 69%-ot.

Az eurózóna csatlakozás nem valószínű 2014 előtt.

A fenntarthatatlan költségvetési hiány és a bizonytalan konszolidáció növeli a külső egyensúlytalanságot, amely a forint árfolyamát sebezhetővé teszi, és aláássa a gazdasági stabilitással kapcsolatos bizalmat. Mindez veszélyezteti a gazdasági növekedési és beruházási, valamint az inflációs kilátásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×