eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Késik a szlovák repülőtérvásárlás kihirdetése

A korábban bejelentetthez képest legalább egy héttel elhalasztják Szlovákiában a két állami tulajdonban lévő repülőtér privatizációjára kiírt pályázat győztesének kihirdetését - jelentették be kedden. Így a kihirdetés legkorábbi dátuma január 25. lehet.

A kormány korábban január 18-i határidőt nevezett meg, de az eredeti, január 11-hez képest már ez is halasztott időpont volt.

Pavol Prokopovic szlovák közlekedési miniszter a múlt hétfőn azt mondta, hogy a bécsi repülőteret üzemeltető Flughafen Wien AG, a Raiffeisen Zentralbank (RZB) és a szlovák Penta befektetési társaság TwoOne nevű konzorciuma adta a legjobb ajánlatot a pozsonyi és a kassai repülőtér 66 százalékának a megszerzésére.

A miniszter így a TwoOne pályázatát ajánlja elfogadásra a szlovák kormánynak. A kormány legkorábban a jövő hét csütörtökjén hirdethet győztest.

Szlovákia december közepén jelentette be, hogy a bécsi repülőteret üzemeltető Flughafen Wien és az osztrák Raiffeisen Bank alkotta TwoOne konzorcium vásárolhatja meg a két repülőtér 66 százalékát.

A tervezett eladást eddig is bírálták az ellenzéki pártok, illetve a pályázaton alulmaradt német ISAP konzorcium.

Az egyik legfőbb kifogás az, hogy a pozsonyi repülőtér valószínűleg veszítene utasforgalmából, ha éppen a közeli bécsi repülőteret üzemeltető cég lenne az új tulajdonosa

A TwoOne véleménye szerint azonban a pozsonyi repülőtér profitálna a bécsi légiforgalmi piachoz való hozzáférésből és a két repülőtér együttműködése javítaná a versenypozíciót a térségben.

Az ISAP már novemberben jelezte, hogy az EU versenyjogi bizottsága elé viszi az ügyet, ha a bécsi repülőtér üzemeltetője nyeri meg a pályázatot. Véleménye szerint a lényegesen nagyobb bécsi versenytárs tulajdonszerzése sértené a versenyjogot és monopolhelyzetet teremtene a térségben.

A pozsonyi repülőtér, Szlovákia legnagyobb légi kapuja virágzó üzletet bonyolít a diszkont légitársaságokkal. Az idei év első felében 57 százalékkal nőtt a repülőteret igénybe vevő utasok száma, éppen a bécsi repülőtér diszkont alternatívájaként betöltött szerepének köszönhetően.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×