eur:
392.92
usd:
363.69
bux:
65938.65
2024. február 29. csütörtök Elemér

Késik a szlovák repülőtérvásárlás kihirdetése

A korábban bejelentetthez képest legalább egy héttel elhalasztják Szlovákiában a két állami tulajdonban lévő repülőtér privatizációjára kiírt pályázat győztesének kihirdetését - jelentették be kedden. Így a kihirdetés legkorábbi dátuma január 25. lehet.

A kormány korábban január 18-i határidőt nevezett meg, de az eredeti, január 11-hez képest már ez is halasztott időpont volt.

Pavol Prokopovic szlovák közlekedési miniszter a múlt hétfőn azt mondta, hogy a bécsi repülőteret üzemeltető Flughafen Wien AG, a Raiffeisen Zentralbank (RZB) és a szlovák Penta befektetési társaság TwoOne nevű konzorciuma adta a legjobb ajánlatot a pozsonyi és a kassai repülőtér 66 százalékának a megszerzésére.

A miniszter így a TwoOne pályázatát ajánlja elfogadásra a szlovák kormánynak. A kormány legkorábban a jövő hét csütörtökjén hirdethet győztest.

Szlovákia december közepén jelentette be, hogy a bécsi repülőteret üzemeltető Flughafen Wien és az osztrák Raiffeisen Bank alkotta TwoOne konzorcium vásárolhatja meg a két repülőtér 66 százalékát.

A tervezett eladást eddig is bírálták az ellenzéki pártok, illetve a pályázaton alulmaradt német ISAP konzorcium.

Az egyik legfőbb kifogás az, hogy a pozsonyi repülőtér valószínűleg veszítene utasforgalmából, ha éppen a közeli bécsi repülőteret üzemeltető cég lenne az új tulajdonosa

A TwoOne véleménye szerint azonban a pozsonyi repülőtér profitálna a bécsi légiforgalmi piachoz való hozzáférésből és a két repülőtér együttműködése javítaná a versenypozíciót a térségben.

Az ISAP már novemberben jelezte, hogy az EU versenyjogi bizottsága elé viszi az ügyet, ha a bécsi repülőtér üzemeltetője nyeri meg a pályázatot. Véleménye szerint a lényegesen nagyobb bécsi versenytárs tulajdonszerzése sértené a versenyjogot és monopolhelyzetet teremtene a térségben.

A pozsonyi repülőtér, Szlovákia legnagyobb légi kapuja virágzó üzletet bonyolít a diszkont légitársaságokkal. Az idei év első felében 57 százalékkal nőtt a repülőteret igénybe vevő utasok száma, éppen a bécsi repülőtér diszkont alternatívájaként betöltött szerepének köszönhetően.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Javul a hangulat a tengerentúlon

Javul a hangulat a tengerentúlon

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően emelkednek az európai tőzsdék is, Amerikában pedig szintén jó hangulatban telik a kereskedés, az emelkedést a Nasdaq vezeti.  Igencsak eseménydúsan telik a nap a magyar tőzsdén, az osztalékról szóló bejelentés hatására kilőtt a Duna House, de szenved a Masterplast és az AutoWallis is. A hazai blue chipek közül pedig csak az OTP árfolyama van pluszban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×