eur:
368.22
usd:
344.39
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert

"Az Európai Bizottság bizonyos kérdésekben pesszimistább"

Az Európai Bizottság szerdán figyelmeztetni fogja Magyarországot, hogy valószínűleg nem tudja teljesíteni a költségvetési hiányának olyan szintre való csökkentését 2008-ig, amely szükséges az euró bevezetéséhez.

Ez derül ki az Európai Bizottság egy dokumentumtervezetéből, amelyhez a Reuters brit hírügynökség jutott hozzá hétfőn.

A testület a szerdán nyilvánosságra hozandó figyelmeztetésben szeptemberig szab határidőt Magyarországnak arra, hogy új hiánycsökkentési tervet készítsen.

A brüsszeli dokumentum alapját az a budapesti tervezet képezi, amellyel a magyar kormány alkalmazkodni kíván a közös európai fizetőeszköz bevezetéséhez szabott uniós gazdasági kritériumokhoz.

A Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára az InfoRádiónak azt mondta: mivel nem látták a jelentést, azt jelenleg nem is tudják értékelni.

Katona Tamás ugyanakkor hozzátette: „Elképzelhető, hogy az Európai Bizottság bizonyos kérdésekben pesszimistábban ítéli meg a helyzetet, esetleg kiegészítő intézkedéseket kér - ezt meg fogjuk vitatni.”

A pénzügyi tárca szerint az eurózóna jónéhány országa ellen folyik eljárás. A 25 tagország közül 12-nek meghaladja a maastrichti kritériumokat az államháztartási hiánya és eddig még egyetlen tagországra sem szabtak ki pénzbírságot.

Az Európai Bizottság egyúttal dicséri a Csehország, illetve Szlovákia által beadott, a költségvetési hiányuk csökkentését célzó terveket a jelentéstervezet szerint, valamint dicséri dán, a svéd és a finn költségvetés állapotáról benyújtott jelentéseket.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×