eur:
395.74
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

"Az Európai Bizottság bizonyos kérdésekben pesszimistább"

Az Európai Bizottság szerdán figyelmeztetni fogja Magyarországot, hogy valószínűleg nem tudja teljesíteni a költségvetési hiányának olyan szintre való csökkentését 2008-ig, amely szükséges az euró bevezetéséhez.

Ez derül ki az Európai Bizottság egy dokumentumtervezetéből, amelyhez a Reuters brit hírügynökség jutott hozzá hétfőn.

A testület a szerdán nyilvánosságra hozandó figyelmeztetésben szeptemberig szab határidőt Magyarországnak arra, hogy új hiánycsökkentési tervet készítsen.

A brüsszeli dokumentum alapját az a budapesti tervezet képezi, amellyel a magyar kormány alkalmazkodni kíván a közös európai fizetőeszköz bevezetéséhez szabott uniós gazdasági kritériumokhoz.

A Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára az InfoRádiónak azt mondta: mivel nem látták a jelentést, azt jelenleg nem is tudják értékelni.

Katona Tamás ugyanakkor hozzátette: „Elképzelhető, hogy az Európai Bizottság bizonyos kérdésekben pesszimistábban ítéli meg a helyzetet, esetleg kiegészítő intézkedéseket kér - ezt meg fogjuk vitatni.”

A pénzügyi tárca szerint az eurózóna jónéhány országa ellen folyik eljárás. A 25 tagország közül 12-nek meghaladja a maastrichti kritériumokat az államháztartási hiánya és eddig még egyetlen tagországra sem szabtak ki pénzbírságot.

Az Európai Bizottság egyúttal dicséri a Csehország, illetve Szlovákia által beadott, a költségvetési hiányuk csökkentését célzó terveket a jelentéstervezet szerint, valamint dicséri dán, a svéd és a finn költségvetés állapotáról benyújtott jelentéseket.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×