eur:
393.52
usd:
367.01
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Kanadában aranyóriás születik

A kanadai Barrick és Placer fúziója nyomán a világ legnagyobb aranykitermelő cége születik meg, miközben az aranyárak hetek óta 25 éves csúcson vannak, jelentette a Toronto Star kanadai napilap.

A Barrick októberben – akkor még ellenséges felvásárlási szándékkal – 10,7 milliárd dollárt ajánlott a versenytárs Placer részvényeiért, amit akkor a megcélzott vállalat vezetői visszautasítottak, de csütörtökön megszületett a nagy üzlet, miután a Barrick rátett még 1,4 milliárdot az eredeti ajánlatra, amely így eléri a 12,1 milliárd dollárt.

A két cég együttes piaci értéke 25 milliárd dollár, és az új vállalat éves termelése várhatóan 8,4 millió uncia azaz 261 ezer tonna arany lesz, letaszítva ezzel a trónról az eddigi piacvezetőt, az amerikai Newmontot, amely tavaly hétmillió uncia arannyal a világ teljes aranytermelésének kilenc százalékát adta.

Az arany ára jelenleg unciánként 500 dollár körül mozog. Ez visszaesés ugyan a a hónap elején elért 540 körüli csúcsról, de még mindig duplája a négy évvel ezelőttinek.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×