INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Kanadában aranyóriás születik

Infostart / InfoRádió
A kanadai Barrick és Placer fúziója nyomán a világ legnagyobb aranykitermelő cége születik meg, miközben az aranyárak hetek óta 25 éves csúcson vannak, jelentette a Toronto Star kanadai napilap.

A Barrick októberben – akkor még ellenséges felvásárlási szándékkal – 10,7 milliárd dollárt ajánlott a versenytárs Placer részvényeiért, amit akkor a megcélzott vállalat vezetői visszautasítottak, de csütörtökön megszületett a nagy üzlet, miután a Barrick rátett még 1,4 milliárdot az eredeti ajánlatra, amely így eléri a 12,1 milliárd dollárt.

A két cég együttes piaci értéke 25 milliárd dollár, és az új vállalat éves termelése várhatóan 8,4 millió uncia azaz 261 ezer tonna arany lesz, letaszítva ezzel a trónról az eddigi piacvezetőt, az amerikai Newmontot, amely tavaly hétmillió uncia arannyal a világ teljes aranytermelésének kilenc százalékát adta.

Az arany ára jelenleg unciánként 500 dollár körül mozog. Ez visszaesés ugyan a a hónap elején elért 540 körüli csúcsról, de még mindig duplája a négy évvel ezelőttinek.

A címlapról ajánljuk