eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

14 bank verseng a MÁV 144,6 millió eurós kölcsönéért

Nyolc pályázaton 14 bank jelentkezett december 12-ig arra a közbeszerzési tenderre, amelyet 144,6 millió euró hitel felvételére írt ki a MÁV 30 Stadler motorvonat beszerzésének finanszírozására.

A vasúttársaság kedden közleményben tudatta, hogy a kétfordulós tender első fordulójában kiválasztottakat január 6-án kéri fel ajánlattételre, és a beadás napja január vége. A hitelszerződést várhatóan február végén írják alá.

A MÁV a Stadler Bussnag AG-tól 30+30 elővárosi motorvonat vásárlásáról állapodott meg közbeszerzési eljárás eredményeként. Az első 30 motorvonat beszerzésének pénzügyi háttérét biztosítja a 144,6 millió euró (jelenlegi árfolyamon 36,4 milliárd forint) hitel.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a napokban újságíróknak azt mondta: a MÁV az idei év negyedik negyedében mintegy 100 milliárd forint hitelt vett fel kormánygaranciával részben a fejlesztések, részben a működés finanszírozására.

A kormánygaranciával megtámogatott hitelek kondíciói 30-40 bázisponttal jobbak, mint a múlt évben felvett hasonló kölcsönöké. A vasúttársaság hitelállománya jelenleg mintegy 200 milliárd forint - tette hozzá a miniszter.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×