A PAN Europe növényvédő szerekkel foglalkozó szakmai civil szervezet évek óta próbálja felhívni arra a figyelmet, hogy az úgynevezett örök vegyi anyagok, amelyek használatát Európa-szerte próbálják megszüntetni, növényvédő szerekben is jelen lehetnek. A bomlási termékük az úgynevezett TFA, ami a mérések szerint egyre több felszíni és talajvízben kimutatható. Most a szervezet azt találta, hogy a 2017-es mérésekhez képest több mint kétszeresére nőtt a borokban található koncentrációja, és a felszíni, illetve az ivóvízvizsgálatok eredményei szerint Európa-szerte több mint a százszorosára nőtt a mennyisége.
„Jól látszik az az egyre nagyobb probléma, hogy az anyag földúsul a környezetben. Az elmúlt évtizedekben kezdtük el használni ezeket a típusú növényvédőszereket, amelyek maradványainak folyamatosan növekszik a jelenléte. A TFA nem bomlik tovább, hanem nagyon sokáig megmarad a talajvízben, lesüllyed a rétegvizekig is akár. Az anyagot korábban ártalmatlannak tartották, de egyre több tudományos bizonyíték van rá, hogy kockázatot jelenthet az egészségünkre, ezért is különösen aggasztó, hogy továbbra is használunk ilyen növényvédő szereket. TFA egyébként az úgynevezett fluorozott gázokból is keletkezhet, ám az, hogy a bioborokban sokkal alacsonyabb koncentrációt találtunk, mégiscsak arra utal, hogy a növényvédőszerek lehetnek a fő forrásai” – fogalmazott Simon Gergely, a PAN Europe vegyianyag-szakértője.
A perfluorozott anyagokat azért próbálják tiltani, mert felhalmozódnak az élő szervezetekben, az emberben is, nem bomlanak le, és különböző hormonkárosító, genetikai károsodást, fejlődési rendellenességet okozó hatásai vannak. A TFA-t is ilyen típusú kockázatokkal hozta összefüggésbe a német hatóság.
Simon Gergely elmondása szerint a vizek védelme miatt is nagyon fontos lenne, hogy egyrészt a perfluorozott, PFAS-típusú peszticideket is próbálják meg minél hamarabb kivonni a forgalomból, illetve a TFA-ra is legyenek mindenhol szigorú határértékek, annak megakadályozására, hogy tovább dúsuljon a környezetben.
Magyarországról a PAN Europe egy tokaji sárgamuskotályt, illetve egy villányi kékfrankost vizsgált, utóbbiban gyakorlatilag dupla annyi TFA-t mértek, mint a fehérborban. Hasonló értékeket találtak Európa-szerte is.