eur:
395.55
usd:
368.25
bux:
69858.04
2024. június 19. szerda Gyárfás
Egy pad a Dunában Nagymarosnál 2016. július 16-án. Az elmúlt napokban lehullott, nagy mennyiségű csapadék miatt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna magyarországi felső szakaszán.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

A tavasz végére megmutathatja a Duna, hogy azért a víz az úr

A Duna vízgyűjtőjén sok eső esik majd a következő napokban.

„Kedvet kapott” a Duna a tavaszi áradáshoz: az előrejelzések szerint Komáromban az I. fokú árvízvédelmi készültséget meghaladó vízállás lesz, míg Nagybajcsnál a II. fokú készültséget is meghaladja a folyó várható vízállása – szúrta ki a Telex.

Az áradás oka, hogy a Duna-vízgyűjtő egyes területein – különösen Németországban – sok, néhány helyen extrém mennyiségű eső esik majd a következő napokban, legalábbis erre számítanak a meteorológusok.

Az előrejelzések alapján Budapesten egyelőre még nem látni, hogy a most várható árhullám meghaladja-e majd az I. fokú készültséget.

Egyelőre az adatok azt mutatják, hogy nem, de mivel a tetőzést még nem látni az előrejelzésekben, ezért ez még változhat.

A trend egyelőre emelkedő: Nagybajcsnál az előrejelzés szerint június 5-én 564 centi, míg Budapesten 561 centi lesz a vízállás, de ez Nagybajcs esetében sem a tetőzés.

Sok múlik azon, hogy a következő napokban mennyi csapadék hullik majd a vízgyűjtőn, ahogy azon is, hogy a mostani árhullám után várható-e újabb nagyobb esőzés.

A lap emlékeztet, hogy legutóbb tavaly decemberben volt hasonló helyzet, akkor a hóvízkészlet halmozódott fel extrém mértékben (a sokéves maximum fölé került az érték), majd év végére a felmelegedés és az esőzés beindította az áradást. Az árvíz akkor Budapestet is elérte, 693 centin tetőzött. Akkor az alsó rakpartot le is kellett zárni.

Címlapról ajánljuk
Szakértők: hosszú ideig nem működhet többség nélkül a Fővárosi Közgyűlés

Szakértők: hosszú ideig nem működhet többség nélkül a Fővárosi Közgyűlés

Többségi támogatás nélkül is elkezdheti munkáját a Fővárosi Közgyűlés, de a hatékony működéshez mindenképpen kompromisszumokat kell kötnie a főpolgármesternek. A jelenlegi szabályok szerint csak a fővárosi képviselők négyötöde oszlathatja fel a közgyűlést, ekkor a főpolgármester mandátuma is megszűnik. Elfogadott költségvetés nélkül azonban a kormányhivatal akár törvényességi felügyeleti eljárást is kezdeményezhet.

Kis-Benedek József az új ukrán–amerikai paktumról: Zelenszkij a biztosra ment, Biden már az újjáépítésre is gondol

A megállapodásban rögzített célok megvalósulását döntően befolyásolja, hogy ki nyeri meg az őszi amerikai elnökválasztást – mondta az InfoRádióban a biztonságpolitikai szakértő. Az MTA doktora arról is beszélt, hogy Volodimir Zelenszkij láthatóan igyekszik bebiztosítani Ukrajna helyzetét, és alternatívákban is gondolkodik, ezért más országok vezetőivel is folyamatosan tárgyal.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.19. szerda, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×