eur:
396.38
usd:
370.65
bux:
71011.54
2024. június 26. szerda János, Pál
Duna árvíz Pest 2023. 12. 16. HZs képe
Nyitókép: Infostart

Feszülten figyelik a Dunát, újabb árhullám érkezik a folyón

A Vízügy Vízjelző Szolgálatának legfrissebb, vasárnapi adatai alapján szombaton az előrejelzettnél több csapadék hullott a Duna vízgyűjtő területén. 48 órán belül eldől, hogy szükség lesz-e a vízügyes szakemberek átcsoportosítására, a Dunához a Tiszáról érkező vízügyesek segítségére.

A beérkezett legfrissebb adatok alapján a Duna felső vízgyűjtőjén a vártnál jóval nagyobb mennyiségű csapadék hullott és a legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a most következő három napban még további számottevő mennyiségű csapadékot várunk.

Az elmúlt 3 napban a Duna felső vízgyűjtőjén területi átlagban 70-80 mm csapadék hullott, a ma reggeli előrejelzés szerint a következő három napban még 45-65 mm csapadék várható. Emellett rendkívül sok eső esett az Inn, a Traun és Enns vízgyűjtőin is.

A német, osztrák és szlovák dunai előrejelzésekben még mindig jelentős bizonytalanság látszik a tetőzést illetően, hiszen a vízgyűjtőkön még mindig esik az eső. A Vízügy szakemberei folyamatosan figyelik az aktuális előrejelzéseket. A mai modellek szerint a Duna szigetközi szakaszán, Nagybajcson II. fok felett, akár III. fokot megközelítően tetőzik a folyó a jövő hét második felében, Budapesten a jövő hét végén várható a tetőzés, valószínűleg I. fok alatt, de azt megközelítő vízállással. A Vízügy vízjelző Szolgálatának szakemberei naponta több modellfuttatással figyelik a változásokat - olvasható a főigazgatóság közleményében.

Amennyiben a mai előrejelzés beválik, várhatóan a jövő hét elején megkezdődhet az Országos Műszaki Irányító Törzs munkája és eldől, hogy a vízügyes kollégáknak melyik területeken lesz szükségük műszaki segítségre. A Vízügy vezetése megkezdte a szervezési munkákat egy esetleges átvezénylésre.

Több kisebb folyón is jelentős vízszintemelkedés várható. Árhullámok vonulnak le a most következő napokban a Rábán, a Dráván és a Tarnán is. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a jelentős helyi csapadékok és az ezzel összefüggő bizonytalanság miatt a helyzet gyorsan változhat. A vízügyes szakemberek ahol szükséges már most fokozott figyelőszolgálatot látnak el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×