eur:
385.27
usd:
354.76
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Nyitókép: Getty Images/ Ernesto r. Ageitos

Hatékony fegyvert adnak a lakosság kezébe a szúnyogok ellen

A szúnyogok elleni harcban nem feltétlenül kell a kemikáliákhoz folyamodni.

Sok helyen már vegyszermentes – környezetkímélő és emberbarát – szúnyogirtó tablettát osztanak a lakosságnak, hogy megmutassák: a szúnyogok elleni harcban nem feltétlenül kell a kemikáliákhoz folyamodni – írja a duol.hu.

A dunaújvárosi hírportál cikke szerint a környezetbarát szúnyogirtó-tabletták alkalmazásával jól működő megoldást kaphatnak a magánszemélyek, de akár a települések önkormányzatai is, amely itt a Duna partján fontos szempont nyáron a szúnyogok elleni védekezésben. Így kémiai nagyágyúk nélkül is le lehet győzni a szúnyogok ellen, ezzel pedig a vegyszer alapú rovarirtó szerek használatát hatékonyan lehet csökkenteni.

Mint írják, a tabletta hatóanyagát 1976-ban fedezte fel Yoel Margalit. A szakértők szerint egy olyan természetes megoldásról van szó ahol a baktérium fehérjekristályokat és endotoxinokat képez. Ezzel a szúnyoglárvák bélfalában található speciális receptorokhoz kötődnek, és felborítják a bélsejtek ion-háztartását, ami a lárvák pusztulásához vezet.

Egyetlen tabletta akár 300 liternyi esővíz vagy 10 négyzetméternyi vízfelület szúnyoglárva-mentesítésére elegendő.

A tabletta könnyen feloldható vízben, ezt a kezelt vizet permetezéshez és öntözésre is lehet használni. A cikk szerint az a módszer már számos helyen bebizonyította hatékonyságát a világ különböző részein, például Németországban és Dél-Amerikában is a foci-vb előtt.

Az akció nem csupán a szúnyogok elleni harcot célozza meg, hanem arra is ösztönzi az embereket, hogy gondoljanak környezetük védelmére és keressenek megoldásokat, amelyek egyszerre hatékonyak és környezetbarátak – teszik hozzá.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×