eur:
389.3
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Autóra fagyott ónos eső Pécsen 2016. január 6-án.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Vasárnap támad a tél réme – mutatjuk, hol ne lépjen senki sem az utcára

Az ónos eső miatt három megyében narancs, tizenegyben elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Vasárnap nyugat felől kiterjedt csapadékzóna érkezik, amely fokozatosan kelet felé helyeződik, estére el is vonul. Míg az északkeleti, északi országrészben főként havazás várható, addig délebbre egyre inkább a havas eső, eső válik jellemzővé, de elsősorban a hajnali, kora délelőtti órákban a Dunántúlon, annak is elsősorban a déli és nyugati felében átmeneti ónos eső is valószínű.

Ónos eső a késő délelőtti órákig a Dunántúlon egyre többfelé várható, esetleg a Dél-Alföld egyes részein is előfordulhat.

Kiemelten a Dunántúl déli felén akár 1 mm-t meghaladó mennyiségű ónos eső hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat több vármegyére narancs, azaz másodfokú figyelmeztetést adott ki a várható tartós ónos eső miatt. További 10 vármegyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben szintén ónos eső miatt, csak az ország északkeleti harmadán (hat vármegyében) nincs jelenleg érvényben figyelmeztető előrejelzés bármiféle veszélyes időjárási jelenség miatt.

Ez azt jelenti, hogy a tartósabb ónos esővel érintett tájakon vastagabb jégpáncél is kialakulhat az utakon, ami miatt rendkívül balesetveszélyessé válhat a közlekedés. Így az érintett térségekben aki teheti, ne induljon útnak ebben az időszakban! A fák ágai letörhetnek a rájuk fagyó jég miatt, de akár ki is dőlhetnek, illetve akár helyenként a villanyvezetékek is leszakadhatnak a jég súlya miatt. Valamint minden tereptárgyon jégbevonat képződhet.

Ezzel egyidőben az ország északi felén, illetve a Duna vonalától keletre eső területeken havazás kezdődik, amely napközben egyre inkább az Északi-középhegység térségére korlátozódik. A frissen lehulló hó vastagsága nagy területen elérheti a lepel-3 cm-t, de kisebb körzetekben, illetve a hegyekben ennél több ( >5 cm) is lehet. A Dunántúli-középhegység magasabb részein az erős szél gyenge hófúvást okozhat.

A szél elsősorban az Észak-Dunántúlon élénkülhet meg időnként, amely a magasabban fekvő helyeken hordhatja majd a friss havat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntőrészt 0 és -5 fok között alakul, de a hófödte, átmenetileg derült részeken ennél alacsonyabb értéket is mérhetünk. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában -1 és +3 fok között várható, de a Nyugat-Dunántúlon enyhébb lehet az idő, Sopronban akár +7 fokig is felmelegedhet a levegő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×