eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Brown bullhead fry in pond
Nyitókép: gregvandeleest/Getty Images

Fekete labdaként úszó kis kártevők miatt kell lépni a Balatonnál

A horgászoknak is üzentek.

Az elmúlt két hétben fokozatosan jelent meg az idei törpeharcsa-ivadék a partszéli vizekben és a kikötőkben: a fekete labdaként, rajokban úszó kis kártevőket könnyű észrevenni. Bár idén valamivel kevesebb rajt észleltek mint a tavalyi év hasonló időszakában, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. munkatársai sűrű szövésű merítő szákjaikkal megkezdték gyérítésüket.

A néhány centis ivadék egy gyors mozdulattal könnyen kiemelhető, és buzdítják is erre minden horgászt is - olvasható a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. honlapján.

A vállalat egyik halőre elmondta: először Balatonbogláron a Jamai-patakon, utána pedig Fonyódon, a Keleti-Bozót-csatornán gyűjtötték az ivadékokat. A csatornák mindkét oldalán lévő töltést lassan végigjárva, az erre készült merítőnyéllel, azon apró szemű merítőfejjel szerelve dolgoztak. A két területen összesen 34 darab, változó méretű törpeharcsa "ivadékfelhőt" tudtak kimerni. A munka végén az összegyűjtött ivadék mennyiségét úgy becsülték meg, hogy egy kisebb pohárnyi ivadék súlyát lemérték, amelyben a jellemző szórásnak megfelelően 1-3 centiméter hosszú halak voltak, majd a számolás után kapták meg, hogy a lemért pohárnyi 55 gramm törpeharcsa ivadék 154 egyedből állt. Ebből számították a végeredményt: ezen a napon összesen 5545 gramm, 15 526 db törpeharcsát sikerült kifogni.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×