eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Woman with coins in hand with white leather purse
Nyitókép: SEAN GLADWELL

A pénz boldogít: megmérték, hogy mekkora összegig

Mert van az az összeg, ami fölött már nem teszi boldogabbá az embert.

Az amerikai Purdue Egyetem kutatói a pénz és a személyes elégedettség közötti kapcsolatra voltak kíváncsiak. Úgy gondolják, sikerült felmérniük, mennyi pénz szükséges ahhoz, hogy az ember elégedett legyen az életével – írja a maxiscienes.com cikke alapján a blikk.hu.

A tudósok egy 164 országból származó – több mint 1,7 millió, 15 év feletti személyt tartalmazó – adatbázist használtak fel. Ezeknek a résztvevőknek kérdéseket tettek fel általános az élettel való elégedettségükről, a jólétükről és a vásárlóerejükről. Ezeket a tényezőket aztán a „szubjektív jóllét” nevű index kiszámítására használták.

Azt találták, hogy

van valamiféle küszöb, amely felett a pénz már nem egyenlő a jóléttel.

Átlagosan évi kb. 26 millió 750 ezer forint, ha az általános elégedettséget vesszük figyelembe, illetve 15,6-21 millió forint, ha az érzelmi jólétet vizsgáljuk.

E meglehetősen komoly éves jövedelem felett az ember a plusz javaknak már kevésbé örül annyira, mint amikor a jövedelme ezt az összeghatárt még nem éri el.

Később újabb tanulmány jelent meg a PNAS folyóiratban. Bár az elemzési módszerek némileg eltérőek voltak, a következtetések többé-kevésbé megegyeztek. Az összefoglaló megállapítja: „Ebben a tanulmányban egy nagy amerikai mintából származó, több mint 1 millió valós idejű jelentés a jólétről azt mutatja, hogy a jólét lineárisan növekszik a jövedelem logaritmusával, 80 ezer dollár (28,5 millió Ft) felett ugyanolyan meredek lejtéssel, mint alatta.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×