eur:
393.74
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Vadludak esti behúzása a tatai Öreg-tó partján, a 21. Vadlúd Sokadalom fesztivál helyszínén 2021. november 27-én. A 220 hektáros tatai Öreg-tavat Magyarország legrégebbi - csaknem 700 esztendős - mesterséges halastavaként tartják számon. A tavon telelő vadludak akár hatezer kilométerről, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek hozzánk az ottani időjárás hidegre fordulása után. Csúcsidőszakban, november végén és december elején a tavon éjszakázó vadlibák száma akár az 55 ezret is elérheti.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Végül csak észbe kapott a január, eseménydús nappal búcsúzik

Álcázott hidegfront éri el a Kárpát-medencét, kicsit melegszik az idő, csapadék várható, a szél is jelentős lesz.

Nyugat-Európa időjárását továbbra is magasnyomású rendszer határozza meg, melynek hatására napos és ködös, rétegfelhős területek egyaránt előfordulnak. Változékonyságot leginkább Észak-Európában tapasztalhatunk, itt sorra érkeznek a légörvények, melyek frontjai okoznak többfelé csapadékot jellemzően hó formájában.

A Kárpát-medencébe eddig benyúló anticiklont a következő napokban frontok váltják fel. Az első hidegfront még hétfőn átvonul felettünk, majd a következő érkezésére kedden estefelé számíthatunk. Mindezek záporos jellegű csapadékot és erős, viharos szelet okoznak.

A frontális felhőzet késő este délkelet felé elhagyja hazánkat, mögötte felhőátvonulások várhatók, mely mellett kedden általában több órára kisüt a nap. A gyorsan vonuló felhőkből elszórtan várható zápor, hózápor, éjszaka a Dél-Dunántúlon, illetve az északkeleti megyékben átmeneti ónos eső sem zárható ki.

A délnyugati szél estétől már egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul, amelyet éjszakától sokfelé erős, főként az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben viharos lökések kísérhetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet –3 és +3 fok között várható, a kevésbé szeles délnyugati és északkeleti megyékben lehet gyenge fagy.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 4 és 10 fok között valószínű.

Kiss-Szabó Zsanett meteorológusa videóban elmondja, hogy álcázott hidegfront éri el a Kárpát-medencét, hidegfront, de ezzel ellentétes hatással bír magyarázata szerint.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×