eur:
392.7
usd:
365.93
bux:
66539.22
2024. április 26. péntek Ervin
Pixabay
Nyitókép: Pixabay

Allergén immunterápia parlagfű allergia ellen? Így lesz eredményes a kezelés! (x)

A leggyakoribb allergén a parlagfű, az érintettek száma egyre emelkedik, minden évben többen jelentkeznek allergológusnál az allergiás panaszok miatt. A hagyományos tüneti kezelés mellett sokan érdeklődnek az allergén immunterápia iránt, ami tartós megoldást nyújt az allergiás panaszok ellen. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mire kell figyelni, hogy eredményes legyen a kezelés.

Időben orvoshoz fordulni

Az allergén immunterápiát legkésőbb a parlagfű pollenek megjelenése előtt 2 hónappal el kell kezdeni, tehát annak, aki még ebben az évben szeretné elkezdeni, legkésőbb májusig van rá lehetősége. Érdemes azonban már most elkezdeni a felkészülést, mert a kezeléshez szükséges készítményeket allergológus tudja felírni, részletes kivizsgálást követően.

Kideríteni, hogy kezdhető-e a kezelés

Bizonyos állapotok, betegségek esetén – például várandósság alatt vagy súlyos asztmánál – az allergén immunterápia nem kezdhető, de már megkezdett és jól tolerált immunterápia biztonsággal folytatható, ha a terápia közben lenne terhes. Ezekről az allergológus alaposan kikérdezi a terápia iránt érdeklődő beteget, ahogyan az allergiás tüneteiről is. Sor kerül allergiavizsgálatra is, hiszen pontosan ismerni kell az allergént, ami a tüneteket okozza. Ennek eredményét a páciens által elmondottakkal együtt értékeli az orvos, és előfordulhat, hogy további vizsgálatot javasol.

Az allergén pontos ismerete azért nagyon fontos, mert az allergén immunterápiás kezelés során azt az anyagot kell szedni, ami az allergiás tüneteket okozza – mondta el Moric Krisztina. Ezek a készítmények az allergén magas fokban tisztított kivonatát tartalmazzák, melyet szigorúan ellenőrzött adagolás szerint kell használni. A készítményeket a nyelv alatt kell megadott ideig tartani, a hatóanyagok innen szívódnak fel.

Lehet, hogy nem is arra allergiás, amire gondolja

A parlagfű és a fekete üröm virágzása majdnem egy időpontra esik – az üröm valamivel korábban, július közepétől virágzik –, de az időjárás változások miatt a kettő gyakran egy időben kezdi a pollenszórást. Előfordulhat, hogy valaki mindkettőre allergiás, ilyen esetben egyszerre elvégezhető mindkettőre az immunterápia kombinált szerrel.

Parlagfű vagy fekete üröm?

Allergén immunterápia előtt, a hagyományos allergiavizsgálat mellett komponens alapú allergiateszt elvégzésére is sor kerülhet. Ennek eredménye a kezelés sikerét is befolyásolja – magyarázza Moric Krisztina. Az allergének egyes komponensei eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. A molekuláris allergia diagnosztika segítségével be lehet azonosítani, ha a betegnél csak az Amb a1 parlagfű magas rizikójú komponens magas értéket mutat, akkor a parlagfűre allergiás. Ha viszont kizárólag az Art v1 fekete üröm magas rizikójú komponensre kapunk pozitív eredményt, akkor a tüneteit valójában nem a parlagfű, hanem a fekete üröm okozza. Ha pedig mindkettő magas, akkor valóban mindkét növény szerepet játszik a szénanáthás tüneteinek megjelenésében.

Azt is megtudhatja, sikeres lesz-e az allergén immunterápia

Moric Krisztina elmondta, hogy az allergén, így a parlagfű allergénje is több összetevőből áll. Ezek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ha a vizsgálattal az Amb a1 magas rizikójú, a parlagfű specifikus, fő komponensére kapunk magas ellenanyagszintet, akkor az immunterápiát mindenképp érdemes elkezdeni, mert várhatóan – 80% feletti valószínűséggel – hatásos lesz. Egyéb esetben, ha a betegnél a parlagfű valamelyik alacsony rizikójú komponense okozza az allergiás tüneteket, az allergén immunterápiát nem biztos, hogy érdemes elkezdeni.

Megfelelően szedni a felírt készítményt

A diagnózist követően, amennyiben a beteg alkalmas az allergén immunterápiás kezelés megkezdésére, a kezelőorvos felírja a készítményeket. Ezeket már a szezon kezdete előtt el kell kezdeni, majd egész szezonban kell alkalmazni a beteg otthonában, naponta egy alkalommal. A kezelést a következő éveben folytatni kell, minimum három éven keresztül. A változás azonban már az első évben is jelentős lehet.

Az allergiások többsége az orr- és szemtünetek jelentős javulásáról számol be. Többségük már az első évben is jelentősen csökkenteni tudja a tüneti szerek – orrspray, szemcsepp, allergia elleni gyógyszerek – használatát. A teljes terápiát követően az allergiás tünetek megszűnése várható 10-12 évre.

Aki parlagfűallergiásként még ebben az évben szeretne allergén immunterápiás kezelést kezdeni, annak érdemes az elkövetkező hetekben felkeresnie a Budai Allergiaközpontot annak érdekében, hogy a májussal induló terápiában részt tudjon venni!

Forrás: Budai Allergiaközpont – www.allergiakozpont.hu

(x)

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×