eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az újonnan átadott sípálya és a kétüléses felvonó az eplényi síarénában 2018. február 9-én. A félmilliárd forintos beruházásból megvalósult új sípálya Magyarország legnagyobb kezdő sípályája, amely egy kilométer hosszú, 50 méter széles, szintkülönbsége pedig 124 méter.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Rekordbevételhez segítette a magyar sípályákat a pandémia

Tavaly segített, hogy a külföldi síterepek közül több zárva volt, idén abban reménykednek, hogy nem lesznek járványügyi korlátozások.

A pandémia idején rekordszámú magyar síelő vette igénybe a hazai sípályákat, és a hosszú szezonnak köszönhetően jól alakultak a bevételek. A szektor szereplői a tavalyihoz hasonló eredményekkel idén is elégedettek lennének – mondta Fehér Gyula, a Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter elnöke a hirado.hu-nak.

Tavaly a hideg tavasz miatt rekordhosszúságúra nyúlt a szezon, november 28-án Eplényben indult és április 8-án Mátraszentistvánon zárult. Itthon a pályákon nem korlátozták a sportolást, egyedül a pályák melletti vendéglátó egységek sínylették meg a pandémiát, sok helyen 50-60 százalékos bevételcsökkenéssel zárták a szezont. Tavaly mintegy 20 százalékkal 160 ezerre növekedett az eladott jegyek száma, mindez rövidített üzemidő mellett, hiszen az éjszaki kijárások miatt korábban kellett zárniuk a pályáknak.

"Tavaly a lezárások miatt sok magyar nem tudott vagy nem mert nagyobb távolságra utazni. A hazai sípálya-üzemeltetők profitálni tudtak ebből a helyzetből, hiszen így sokan felfedezték a magyar helyszíneket és pozitívan csalódtak" – ecsetelte Fehér Gyula.

Magyarország területén összesen 43 kisebb-nagyobb síelésre alkalmas síterep van, ezen belül pedig 12 olyan sípálya, amelyek klaszterszervezetbe tömörülve igyekeznek érdekeiket érvényesíteni. Jelenleg öt különböző helyszínen van komolyabb hóágyú-kapacitás, mert a magyar éghajlati viszonyok mellett a sípályák gazdaságos üzemeltetése ezek nélkül elképzelhetetlen lenne.

Új fejlesztésekről is beszámolt:

  • az eplényi síközpont mind a négy évszakban működni fog, kialakítottak egy állandó downhillpályát az extrém kerékpársport kedvelőinek, és folyamatos kerékpártúrákat szerveznek majd szakképzett túravezetők irányításával.
  • Mátraszentistvánon egy 85 méteres „varázsszőnyeg felvonó” épül, a tanuló síelők és snowboardosok számára a hagyományos síliftek helyett a mozgójárdához hasonló eszközök nagyobb biztonságot adnak.
  • a megvalósítás közelébe jutott a hóágyúval felszerelt sífutó- és szánkópálya a Normafánál, várhatóan a szezon végén kipróbálhatják már az új pályát.
  • nagyon komoly fejlesztések zajlottak a Zemplén Kalandparkban, a Sátoraljaújhelyen található komplex szabadidős és sportlétesítményben található az ország egyetlen kabinos felvonója.
  • egy régi álom válhat valóra, ha a kormány tervei szerint Kékestetőn megépülhet a kabinos lift. A tervek között szerepel szánkó- és kerékpáros pálya kialakítása a déli sípálya környezetében.
  • az állandó síelés feltételeinek megteremtésén dolgoznak az egyik legjobb klimatikus viszonyokkal bíró és nagy síhagyományokkal rendelkező Bánkúton, ahol várhatóan középtávon ez a terv megvalósul.

Fehér Gyula bízik benne, hogy a járványügyi helyzet romlása ellenére nem lesznek korlátozások, ami a kiegészítő szolgáltatásokat illeti. Mivel várhatóan a külföldi sípályák is nyitva tartanak, így már az is nagy eredmény lenne, ha sikerülne elérni a tavalyi bérleteladásokat. Reményét fejezte ki, hogy a járványügyi helyzet a szezon csúcsán, januárban már enyhülni fog.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×