INFORÁDIÓ
2021. december 5. vasárnap
Vilma

emlőrák

mellrák

szűrővizsgálat

daganatos betegség

mammográfia

Healthcare, medicine and Cancer awareness concept, Close up a woman with pink breast cancer awareness ribbon. Copy space for text.

A mellrák elleni küzdelemnek is csapás volt a pandémia

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

Visszazuhant a részvétel a szűréseken, az érintettek mintegy harmada megy el mammográfiára, az optimális 70-80 százalék helyett. Az október mindig a mellrák elleni küzdelem hónapja, a hétvégén rózsaszínben pompázott a Szabadság szobor, de a szakmai szervezetek is számos programmal készültek.

A nők ne féljenek a mellráktól, hanem gyógyuljanak meg belőle – ezzel a küldetéssel jött létre még 2001-ben az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület. A félelemről le kellene szokni, de probléma az van – fogalmazott a szervezet elnöke. Vass László ismertetése szerint hazánkban évi 7,5-8 ezer közötti azok száma, akik megbetegszenek emlőrákban, és 2-2,5 ezer fő, aki áldozatává válik.

„Nem a 7 ezerből 2 ezer hal meg évente, mert az nagyon magas halálozási ráta lenne – emelte ki a szakember –, hanem a becslések szerint Magyarországon 70-80 ezer emlőrákos beteg él, akik élik az életüket, járnak kezelésre, és a maguk módján a gyógyulás irányába haladnak. A kétezer fős halálozás ezt a tömeget érinti” – magyarázta.

  • Nem szabad elhanyagolni a szűrést,
  • nem kell megijedni, ha kiderül és
  • nem szabad későn orvoshoz menni

– sorolta a legfontosabbakat Vass László, aki szerint komoly pozitívum, hogy ma már bátrabban lehet beszélni az emlőrákról, miután a társadalom objektívebben kezeli az ügyet.

A szűréseken való részvétel azonban már kevésbé ad okot a derűre,

annak ellenére, hogy pártállástól függetlenül 2001 óta a kormány finanszírozza azt, ami egyébként egy rendkívül költséges, sok szervezést igénylő aktivitás. A szakember elmondta, a program kezdetén még nagyon alacsony, 30 százalék körüli volt a részvételi arány, ami idővel közel 50 százalékos lett, de köszönhetően a járványnak, 2020-ban ismét 31 százalékra esett, miközben az ideális 70-80 százalék lenne.

Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület elnöke hozzátette: amikor elindultak a mammográfiai vizsgálatok, a felfedezett daganatok mérete a 25 millimétert is meghaladta, pár éve azonban már eljutottak a 14 milliméterig, vagyis jóval korábbi stádiumban ismerik fel a betegséget, amivel a gyógyulás esélyi is nőttek. Most azonban a pandémia miatt sajnos újra több elhanyagolt daganattal találkoznak.

Nyitókép: Zania Studio/Getty Images

Kapcsolódó hang

A mellrák elleni közdelemnek is csapás volt a pandémia
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018