eur:
395.24
usd:
371.82
bux:
66207.57
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pexels.com

A pandémia hozadéka: a depresszió éles jelei mutatkoznak a fiataloknál

A szülők fele szerint okozott a járvány valamilyen lelki vagy mentális problémát, viselkedészavart a gyermekeknél – derül ki az SOS Gyermekfalvak egy nemrégiben készült felméréséből.

A gyerekekkel és a felnőttekkel egyaránt rengeteg nyomasztó dolog történt a pandémia alatt. A leginkább érintettek a kamaszok, akiknél életkori sajátosság a kotráskapcsolatoknak a jelentősége, a szabadidős tevékenységek, a „bandázás”, és a bezártság pont ezt a legérzékenyebb pontjukat találta meg – magyarázta az InfoRádióban Szilvási Léna szakmai vezető.

A SOS Gyermekfalvak nemrégiben egy olyan kérdőívet állított össze, amelyben a depresszióra, a rossz kedvre utaló jeleket vizsgálta, és megállapítást nyert, hogy a szülők igen nagy számban tapasztaltak

tartós szomorúságot, alvás- és evészavart a kamaszkorú fiataloknál.

A valamilyen pszichés tünetet produkáló fiatalok közül minden hetedik-nyolcadikat a halállal, öngyilkossággal, önsértéssel kapcsolatos gondolatok is foglalkoztatják

Magyarán a felmérés eredménye a depresszió éles jeleit mutatja a korosztályban – emelt ki a szervezet szakmai vezetője, arra is felhívva a figyelmet, hogy azoknál a fiataloknál, akikkel az SOS Gyermekfalvak foglalkoznak – tehát eleve ki lettek emelve a családjukból, ebből kifolyólag akár többszörösen traumát éltek át – mindez fokozottan igaz.

„Hiszen az ő életükben nagyon sok a bizonytalanság, ami

fokozza a szorongást valamint a depressziós tüneteket, a feszültséget és dühkitörést,

kinél milyen formában jelenik meg.”

Így aztán a mostani helyzetben lesz igazán nagy szerepük az iskolapszichológusoknak és tanároknak is – véli a szakértő, és minden érintett részéről fontosnak tartaná, hogy ne kizárólag és elsősorban a tananyaggal, hanem a érzésekkel foglalkozzanak, átbeszélve és földolgozva a történteket.

Szilvási Léna megjegyezte, az SOS Gyermekfalvak júniustól egy többalkalmas traumatudatos nevelésről szóló képzés indít szakembereknek, amely eredetileg nem járvány okozta traumákra lett kidolgozva, hanem a gyermekvédelembe bekerülő, a szüleiket elvesztő gyermekekére, de már most látható, hogy a tematikát ki kell egészíteni, miután

„a pandémia tovább traumatizálta a fiatalok életét”.

Mindez a normál populációban is látszik, de ennél súlyosabban jelenik meg a különösen veszélyeztetett csoportban – tette hozzá a szakmai vezető.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×