eur:
393.08
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Sokkal több gyereket érint az alvászavar a járvány hatására

Főleg a kamaszoknál okoz súlyos gondot, hogy elállítódik a biológiai órájuk, de a kisiskolásokat is erősen érinti a probléma.

A járvány előtti évekhez képest megháromszorozódott azon fiatalok száma, akiket alvászavarral kezelnek a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Alvásdiagnosztikai és Terápiás Laboratóriumában – mondta a 24.hu-nak Dr. Benedek Pálma, az alváslabor vezetője, hozzátéve, zömében a járvány előtt egészséges, stabil fiatalokat kezelnek.

A fő oka a drasztikus változásnak, hogy a karanténban megváltozik az emberek életmódja, időbeosztása. A fiataloké, főleg a kamaszoké, de mint a lap írja,

7–10 éveseket is nagyobb számban kezelnek az alvásklinikán.

A fiatalok életére nagy hatással van az online tanulás, az, hogy a szórakozóhelyek zárva tartanak, de este nyolc után máshova se mehetnek, egyedül töltik az időt és egyre később fekszenek, ezzel pedig eltolódik a biológiai órájuk. Sok esetben ez annyira súlyosság válik, hogy csak szakember, illetve gyógyszer segítségével állítható vissza.

Sokan szorongásos alvászavarral küzdenek. Rémálmok, pszichés történések jönnek felszínre, ezek annyira megijesztik őket, hogy az akár alvásparalízishez is vezethet: ilyenkor a gyerek nem tud megmozdulni, úgy érzi, hogy még levegőt sem képes venni, és amíg ez nem oldódik, mozdulatlanul fekszik.

Dr. Benedek Pálma azzal magyarázza a tízévesnél fiatalabbak alvászavarát, hogy átveszik szüleik szorongását, aggódását. Erre ráerősíthet, ha a környezetükből valaki koronavírusos lesz, de az is, ha nem tud kapcsolatot teremteni társaival.

Gyakran okozhat szorongási problémát a szülőkkel otthon eltöltött túl sok idő is.

A szakorvos kiemeli azt is, hogy az alvásnak óriási szerep jut szervezetünk megfelelő működésében. Alvás közben ugyanis olyan létfontosságú folyamatok indulnak be, amelyek közvetlen hatással vannak az egészségre. Bizonyos alvásfázisokban többféle hormon szabadul fel, de az alváshoz kötött az inzulinháztartás is, sőt a memóriának is fontos a megfelelő alvás. Tudományosan bizonyított tény, hogy az alvászavarban szenvedők közül sokkal nagyobb számban kerülnek ki a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők, ahogy az is bizonyított, hogy a fiatalok fejlődését befolyásolja a rendszertelen és nem megfelelő mélyalvás. Elhízásra is sokkal hajlamosabbak azok, akik nem alszanak jól, a gyulladás leküzdésében részt vevő anyagok is alvás alatt szabadulnak fel, amelynek hiánya késlelteti a betegségek gyógyulását – foglalja össze a 24.hu az alvászavar legnagyobb veszélyeit.

Megfelelő együttműködés esetén a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet alváslaborjában akár pár hét alatt rendeződhet a gyerek alvászavara.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×