eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Már az is látszik, meddig tart a ma érkező kutya hideg - előrejelzés

Egy szerdán érkező ciklon hoz nagy térséget érintő, jelentős lehűlést - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Napközben is mínuszok, hajnalban pedig néhol mínusz 20 fok körüli értékek lesznek.

Európa északi, északkeleti részei felett már több mint egy hete halmozódik a fagyos, szibériai eredetű levegő, arrafelé a hőmérséklet már az előző napokban sem emelkedett mínusz 15, mínusz 20 Celsius-fok fölé. Közép-Európában pedig ciklonok sorozata okozott csapadékos, de általában enyhe időt, csak átmenetileg tudott hó hullani az eső helyett.

A következő - szerdán érkező - ciklon viszont áramlási rendszerével már nagy mennyiségű fagyos levegőt "ránt be" a Kárpát-medencébe - éppen a kontinens leghidegebb vidékeiről. A fagyos légtömeg a hét végére nemcsak Magyarországot, hanem

egész Közép-Európát, sőt a Balkán- és Appenini-félszigetet is elárasztja.
  • Szerdán reggel és délelőtt helyenként ónos esőre is számítani kell. Nnapközben is esni fog, délen eső, északon havas eső, az Északi-középhegységben havazás lehet. Északon +3, délen +9 Celsius-fok körüli maximumok várhatók.
  • Az ónos eső miatt Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Veszprém,
  • az erős szél miatt Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala,
  • a havazás és hófúvás miatt pedig Győr-Moson-Sopron és Vas megyére

adott ki szerda reggel elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Magyarországra a hideg levegő szerda éjjel, csütörtökre virradó hajnal érkezik. Ekkorra a ciklon csapadékrendszerének zöme már elhagyja az országot. Elsősorban az északnyugati, majd északkeleti országrészben van esély arra, hogy csütörtökön kialakul néhány centiméteres hótakaró.

Az ország nagy részén viharos széllel kísért felhőátvonulások várhatók csütörtökön, némi napsütéssel.

A legmelegebb hőmérséklet a déli területeken, hajnalban várható (5 fok), de utána már napközben is -2, -3 fokos lesz az általános.

Péntektől számottevő csapadék már sehol sem várható - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében. Sok napsütés lesz, de fagypont alatt marad mindenhol a hőmérséklet nappal is, éjszaka pedig jönnek a már említett erős mínuszok: -8 és -15 fok közötti "törzsértékekkel". Ugyanez marad hétvégére is, csak vasárnap lesznek helyek, ahol akár a 2 fokot is elérheti a nappali "felmelegedés".

A nagyon erős hajnali fagyok kialakulásához három tényező kell: hótakaró, derült ég és gyenge légmozgás. Ez a három feltétel egyszerre legnagyobb eséllyel az Északi-középhegység völgyeiben teljesülhet, így a mínusz 20 fok körüli reggeli értékekre ezen a vidéken lehet számítani a hétvégén - jelezték.

A fagyos levegő utánpótlása a jövő hét elejére megszűnik észak felől, és nyugodt légköri helyzet épül ki Közép-Európában. Így

gyors melegedés nem valószínű.

Elsősorban nappalonként viszont - a nem kevés napsütés hatására - fokozatosan emelkedik majd a hőmérséklet.

Az idei téli szezonban ennyire fagyos levegő érkezésére már egyre kevesebb esély van, hiszen ahogy "tartunk kifelé a télből", a légkör, szerte az északi féltekén - így a fagyos levegő forrásvidékének számító messzi északon is - elkezd melegedni. Ettől azonban még előfordulhat, hogy a tél sokáig tart majd az országban, és a kitavaszodás idén sem fokozatos lesz.

A jelenlegi előrejelzések alapján "a tavasz közeledtének egyértelmű jelei még nem mutatkoznak" - fogalmazott a meteorológiai szolgálat.

Akinek kedve lesz a hidegben egy kis mókához, megpróbálkozhat a szappanbuborék-fagyasztással: az "alap" változathoz elég szerezni egy buborékfújót, de persze lehet fokozni az élményt.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×