eur:
394.64
usd:
364.89
bux:
65498.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: https://www.facebook.com/pg/orszagos.kektura

Spartacus-ösvény, Széltörés-erdő, Szilfa-tisztás

Egy erdő, ami egy gyilkos tornádóról kapta a nevét; egy dunakanyari település, aminek mégis horvát neve van; és egy cserháti falu, ahol szentélyt emeltek a buddhisták - útvonal-ajánlatok következnek hétvégi túrázóknak.

A Budai-hegységben Budakesziről a Szilfa-tisztáson és a Vörös-pocsolyáson keresztül, a Sisakvirág tanösvényen gyalogolva juthatnak fel a Nagy-Kopaszra a Csergezán Pál-kilátóhoz, majd a Széltörés-erdő - Nagykovácsi - Ördögárok-forrás - Fehér-út - Kutya-hegy - Fenyő-tisztás - Nagy-Szénás - Zsíros hegy - Ördöglyuk-barlang - Mészkőbánya útvonalon haladva 25 combos kilométer megtétele után Solymáron lyukadnak ki. A Széltörés-erdő neve az 1924. június 14-én pusztító, halálos áldozatokat is követelő, tornádó erejű szélvihar emlékét őrzi. A túlélők Isten iránti hálájuk kifejezése képpen egy szentképet helyeztek el az egyik tölgyfán. Az egészen 2006-ig ott volt, de akkor Budajenő és Telki katolikus közössége lecserélte egy új tűzzománc képre. Ezt az úgynevezett képesfát a Telkit Nagykovácsival összekötő erdei kocsiút mellett találják meg.

A Börzsöny déli részén Zebegényből indítható szép körtúra Kálváiadomb – Malom-völgy – Halastó – Fehér-forrás – Törökmezői turistaház – Vizes-árok útvonalon. Zebegény nevének is érdekes, Horvátországtól jó messze meglepő módon horvát eredete van. Létezik ugyanis Baranya megyében egy Szebény nevű község. A 13. században még azt hívták Zebegénynek. Ott működött egy Szent Mihályról elnevezett bencés apátság, amely megszerezte a mai Zebegény melletti Szent Mihály-hegyen épült monostor tulajdonjogát. Egy 1295-ös perirat már zebegényi monostornak nevezi ezt az épületet, utána pedig maga a település is Zebegény lett. A területén egyébként eredetileg egy Almás és egy Kovácsi nevű falu állt, de azok teljesen elpusztultak a török időkben.

A Visegrádi-hegységben a Spartacus-ösvény örvendezteti meg önöket csodás panorámákkal. Végig a hegyoldalban kanyarog, minimális szintkülönbséggel. De ha még ennél is kevesebbet szeretnének felfelé menni, akkor válasszák az Alföldi Kéktúrát Nyírbogát és Nyíracsád között.

A Cserhát-hegységben Becskéről, ebből az ötszáz lelkes kis faluból indítható egy szép túra a Nógrádkövesd – Szécsénke – Kétbodony – Romhány – Bánk útvonalon. Becskén mindenképpen nézzék meg a csigahegyi buddhista sztúpát, amelyet 2008-ban avattak fel. A sztúpa szanszkritul halmot jelent. Az első ilyenek még földből készültek, és Buddha ereklyéit temették el bennük. Ez az archaikus építészeti forma több ázsiai országban is elterjedt. A sztúpa volt az őse például annak az épületnek, amit most úgy hívunk, hogy pagoda.

Az időjárásról annyit, hogy meleg lesz, de a szél néha elviselhetővé teszi majd a hőséget.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén gyaloglóknak, futóknak és kerékpárosoknak egyaránt. Most rendezik meg a Mezőföld 50-et, a KTT 31-et, az éjszakai Tenkest, a Bazaltot, a Koppány vezér félmaratont, a VII. Katica Tanya Betyár Éjszakai Teljesítménytúrát, a Békás Kerékpáros Teljesítménytúrát, valamint az „Éjjel a Mezőföldön” és a „Kőről kőre a Gerecsében” elnevezésű programot. Ezekről a teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×