eur:
392.5
usd:
365.82
bux:
66629.59
2024. április 26. péntek Ervin

Hucul ménes, Tohonya Kuriszlán tanösvény - hétvégi tippek kirándulóknak

Az ősz a kirándulások szezonja. Várak, kilátók, tanösvények és szurdokok; az InfoRádió útvonal-ajánlatai következnek hétvégi túrázóknak.

A Mecsek keleti részén Zobákpusztáról a Csurgó - Cigány-hegy - Dobogó útvonalon, a Hidasi-völgyön keresztül juthatnak el Szászvárra. A Csurgó egy gyönyörű mésztufaképződmény, a Cigány-hegyről kihagyhatatlan körpanoráma nyílik, Szászváron pedig megnézhetik a három éve feltárt középkori erődítést.

Elmehetnek Tiszaörvényre is, ahol a Szabics-kikötővel szembeni szigeten szép tanösvényt építettek az ártér fölé. A két kilométer hosszan kihelyezett táblák segítségével egyebek mellett a tiszavirág nevű kérészfajt és a halászmesterség ősi fogásait ismerhetik meg.

Az Aggteleki Nemzeti Park területén a jósvafői Tohonya-Kuriszlán tanösvényt javasoljuk. 9 kilométer, 250 méter szintkülönbség és húsz állomás vár, tehát ez a program fizikai próbatételnek sem utolsó.

Útközben Magyarország egyetlen állami tulajdonú hucul ménesét is megcsodálhatják. A huculok az Ukrán-Kárpátok ruszinjai, a lovaik pedig a Kárpátok pónijai.

Táborfalvánál is van egy érdekes tanösvény, a Betyárdombi nevezetű. Kényelmes tempóban másfél óra alatt megvan, és hat állomásán a környék homokdombjainak élővilágával ismerkedhetnek meg.

A Börzsönyben a verőcei vasútállomástól a Nagy-Kő-hegy kilátóját érintve a Nógrádi várhoz gyalogolhatnak el. Anonymus szerint

itt már a honfoglaló magyarok is találtak egy várat,

de ez vitatható. Az első megbízható feljegyzések a X. századból vannak róla. A XVII. században a lőporraktárába becsapódó villám pecsételte meg a sorsát.

A Vértesben Csákányospusztáról a Mária-szakadékon keresztül, Körtvélyespusztán át a Szép Ilonka-forrás mellett juthatnak el a Vitány-várhoz. Érdekes élmény rábukkanni, mert az erdő teljesen körbenőtte.

A visegrádi révátkelő és Pilisszentlászló között is van egy szét útvonal, amelyet az Apátkúti-völgy miatt érdemes bejárni. A Mátrában a domoszlói Tarjánka-szurdok tartogat kihívásokat, de oda csak a nemzeti park szakvezetőjével szabad bemenni.

Az időjárásról: nem lesz tragikus, de szombatra elkelhet az esőkabát.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén gyaloglóknak, futóknak és kerékpárosoknak egyaránt. Most rendezik meg egyebek mellett a Pálos 70-et, az Egyeskő 60-at, a Zselic 50-et, a Jakab-hegy 33-at, a Zirc 30-at, a Lokomotív 424-et, a Felsőörsi Nyolcast, a Dombóvári Barangolást, a Cserháti Tótúrát, a Csömöri Csatangolót, az Aradi Vértanúk Csúcsfutást és a Csillebérci Tekergést. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×