eur:
389.41
usd:
363.39
bux:
68177.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Már lecserélte a téli gumikat nyárira? Talán rosszul döntött!

A tavaszi változékony idő viszont sokakat gondolkodóba ejthet: mikor érdemes lecserélni a téli abroncsokat nyárira? A cikkből kiderül.

Ha sokat autózik külföldön, vagy munkaeszköz az autó és a kora reggeli vagy késő esti időszakban is használja, akkor mindenképpen várjon még egy kicsit ezzel a lépéssel – mondta egy szakértő a veol.hu kérdésére.

Kora reggel és késő este ugyanis még hideg az aszfalt, ezért jobban járunk, ha téli gumit használunk.

Arra is gondolni kell, hogy Ausztriában április 15-éig kötelezők ezek az abroncsok, aki autózik a szomszédban, ne feledkezzen meg erről!

A kivárás viszont nem azt jelenti, hogy ne jelentkezhetnénk be időben. Mindenki áprilisban szeretne gumit cserélni, ha nem gondolkozunk előre, akár háromhetes várakozási időre is számíthatunk.

Gyakori tévhit, hogy a téli gumi nyáron is biztonságos.

Ez egyáltalán nem igaz. Ha nem az évszaknak megfelelő abroncsot használjuk, egyrészt többet fogyaszt az autónk, másrészt akár az életünket is kockáztathatjuk.

A téli gumi sokkal lágyabb, mint a nyári variáció. Amikor a levegő hőmérséklete harminc fok körüli, az aszfalt akár 60 fokos is lehet. Ilyenkor a lágy keverékkel kevésbé lesz stabil a kocsink egy kanyarban, és a fékút is a sokszorosára nőhet.

Ha az internetről vásárolunk autógumit, akkor mindenképpen figyeljünk oda a gyártási évre!

Nem csak a kopott gumi a rossz, ha túl régi darab, akkor sem biztonságos.

A szakértő szerint a hatalmas akciók mögött sokszor a készletkisöprés áll. Ha nem figyelünk oda, két-hároméves darabokat is kaphatunk.

Szakértők azt javasolják, a biztonságos utazáshoz a profilmélység minimum két- három milliméter legyen. A keréknyomást pedig rendszeresen ellenőrizzük. Ha nem jó az érték, akkor a gumik rend­ellenesen kopnak, és kevésbé lesznek stabilak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×