eur:
394.05
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A kétéltűek számára kiépített terelőrendszer mentén begyűjtött barna varangy (Bufo bufo) a 2-es számú főút mellett, Hont közelében 2017. március 11-én. Minden tavasszal a föld alatti telelőhelyükről előbújó békák nagy csapatokban indultak szaporodóhelyükre, az Ipoly ártere felé. Természetvédők a békák vándorlási útvonalát keresztező nagy forgalmú főút mentén terelőrendszert készítettek, hogy megóvják a kétéltűeket.
Nyitókép: Komka Péter

Zalában riasztották a békamentőket

A tömeges pusztulást egy speciális kerítés felállításával előzik meg a természetvédők.

Tizedik alkalommal állították fel a békaterelő kerítést Alsóerdő és Aranyoslap között - ezúttal rekordgyorsasággal: a két napot igénylő munka két óra alatt befejeződött. Idén először két irányból is megépül az állatokat terelő fóliafal - írja a zaol.hu.

A kerítésemelésre a legideálisabb időpontban került sor. Az Alsóerdő barna varangyai még az avar alatt ébredeztek, de a tartósan meleg idő és a csapadék hatására fajfenntartási ösztöneiktől vezérelve hamarosan csapatostól elindulnak az Aranyoslapi forrás felé, hogy a nőstények a vízben lerakják petéiket, s a többnyire hátukon cipelt hímek megtermékenyítsék azokat. Gond csak az, hogy az erdő és a tó között forgalmas út vezet, s

amíg a természetvédők nem húztak ki terelő fóliát, az autók naponta tucatjával taposták halálra a szerelmes békákat.

Most viszont a varangyok a fóliakerítés mellett ballagva belepotyognak a gyűjtővödrökbe, a környezetvédők összeszedik őket és átviszik a tóhoz.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×