INFORÁDIÓ
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina

béka

zala megye

természetvédők

A kétéltűek számára kiépített terelőrendszer mentén begyűjtött barna varangy (Bufo bufo) a 2-es számú főút mellett, Hont közelében 2017. március 11-én. Minden tavasszal a föld alatti telelőhelyükről előbújó békák nagy csapatokban indultak szaporodóhelyükre, az Ipoly ártere felé. Természetvédők a békák vándorlási útvonalát keresztező nagy forgalmú főút mentén terelőrendszert készítettek, hogy megóvják a kétéltűeket.

Zalában riasztották a békamentőket

Infostart

A tömeges pusztulást egy speciális kerítés felállításával előzik meg a természetvédők.

Tizedik alkalommal állították fel a békaterelő kerítést Alsóerdő és Aranyoslap között - ezúttal rekordgyorsasággal: a két napot igénylő munka két óra alatt befejeződött. Idén először két irányból is megépül az állatokat terelő fóliafal - írja a zaol.hu.

A kerítésemelésre a legideálisabb időpontban került sor. Az Alsóerdő barna varangyai még az avar alatt ébredeztek, de a tartósan meleg idő és a csapadék hatására fajfenntartási ösztöneiktől vezérelve hamarosan csapatostól elindulnak az Aranyoslapi forrás felé, hogy a nőstények a vízben lerakják petéiket, s a többnyire hátukon cipelt hímek megtermékenyítsék azokat. Gond csak az, hogy az erdő és a tó között forgalmas út vezet, s

amíg a természetvédők nem húztak ki terelő fóliát, az autók naponta tucatjával taposták halálra a szerelmes békákat.

Most viszont a varangyok a fóliakerítés mellett ballagva belepotyognak a gyűjtővödrökbe, a környezetvédők összeszedik őket és átviszik a tóhoz.

Nyitókép: Komka Péter
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018