eur:
392.16
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Kirándulással ünnepelhetjük a tavasz előjeleit

Változékony idő lesz március első hétvégéjén, de ez nem azt jelenti, hogy jól felöltözve nem lehet kirándulással ünnepelni a tavasz egyre nyilvánvalóbb előjeleit. Herczeg Zsolt útvonalajánlatai túrázóknak.

A kéktúrázóknak a Bakonyban a Zirc és Bakonybél, a Bükkben pedig a Bánkút és Uppony közötti szakasz teljesítését javaslom. Szintén a Bükk-vidéken az Upponyi-hegységet, azon belül pedig a Bánhorváti határában lévő Damasa-szakadékot célozhatják meg. Ezt a 170 méter hosszú, 20 méter magas hasadékot valószínűleg egy földrengés hozta létre a XVIII. században, és még nyáron is hideg van benne. Nem messze van a Bodó-tó, oda is érdemes elmenni.

A Pilisben a Pilisborosjenői téglagyártól a Házréti-tó felé induljanak el.

A Solymári-völgyön keresztül eljutnak az egri vár másolatának romjaihoz, amely a Gárdonyi-regény 1968-as filmváltozatának díszlete volt.

Somogy megyében Újvárfalván kell rálépni a kék jelzésű ösvényre, utána pedig a Sárréti-tó előtt a sárga keresztre rátérve folytatható a túra Kakpusztáig. Kakpuszta egy szellemfalu az erdő mélyén. Az ötvenes években kihagyták az útépítési és villamosítási programból, ezért lassan elnéptelenedett. Utolsó lakója egy remeteként élő, 80 éves asszony volt, akinek holttestére 2006 januárjában bukkantak rá, miután napokig keresték.

A Visegrádi-hegységben a Holdvilág-árok - Ősember barlang - Nagy-Csikóvár - Kis-Csikóvár - Gyopár forrás - Csikóváraljai turistaház útvonalban nem fognak csalódni. A vadregényes Holdvilág-árok egyes feltevések szerint kultikus hely.

Állítólag ezen a területen állt egykor Attila városa, és itt temették el Árpád fejedelmet.

A Cserhátban egy kevéssé ismert részt ajánlok: kiránduljanak Buják és Szanda környékén. A Mátrában Magyarország legmagasabb természetes vízesését nézhetik meg Parád mellett, az Ilona-völgyben. A nagyrédei kecskefarm, a Sár-hegyi Méheskert, az egerszalóki sódomb, a barlanglakások, illetve a Sáfránykert meglátogatása is emlékezetes program lehet azon a vidéken.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén. Most rendezik meg a Göcsej Galoppot, a Fellegvár 45-öt, a Visegrádi-kapu 30-at, az Éjszakai családi mini túrát, valamint a Solymosi Léptek, az Érintsük Budaörsöt, a Művészetek Völgye, a Bükki Kilátások és a Momo elnevezésű programokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×