INFORÁDIÓ 
2019. május 21. kedd
Konstantin

körmend

virág

tőzike

tavasz

Szombathely, 2009. március 19. Hókásától nedves tavaszi tőzike (Leucojum vernum) a szombathelyi Kámoni Arborétumban. MTI Fotó: Czika László

Ötvenmilliárd forintos virágszőnyeg Körmenden

Infostart

Megszámolták, hány tőzike nyílik Dobogóerdőn.

Már csak napok kérdése, és szőnyeget kap a Dobogóerdő a most még csak pettyekben feltűnő tavaszi tőzikéből. Milliószámra nyílik a tavaszhírnök, de hiába van rengeteg, csak helyben csodálhatjuk, leszedni tilos - írja a vaol.hu. A hagymás növények azt használják ki, hogy ilyenkor kora tavasszal még nincs a fákon levél, a napsugarak elérik a földfelszínt és ilyenkor borulnak virágba, elsőként a növények közül.

Az Őrségi Nemzeti Park szakemberei megszámolták, hány tő nyílik a területen, méghozzá modern térinformatikai rendszerrel. Egy képzeletbeli hálót fektettek az erdőre, és ebből kiszámolták, hogy több mint tízmillió tőzike él a Dobogóerdő területén, azaz a szálanként ötezer forint természetvédelmi értékű növényből legalább 50 milliárd forintnyi van a területen.

Óvják is a virágokat, de sokan nehezen értik meg, hogy régen miért lehetett szedni tőzikét is, a hóvirágot is, most meg miért nem.

Tőzikében gazdag területet találni még Zala és Győr-Moson-Sopron megyében is.

Időjárástól függően két-három hét a tőzike virágzásának szezonja, ha hűvösebb idő van, akkor tovább tart, akkor akár egy hónapon keresztül is csodálható a virág.

Nyitókép: MTI/Czika László
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018