INFORÁDIÓ 
2020. április 10. péntek
Zsolt

kékfestés

unesco

hagyomány

Kovács Miklós tiszakécskei kékfestő kelméi a Mesterségek ünnepén, a budai Várban 2013. augusztus 17-én.

Nagy elismerés a kékfestőknek

Infostart

Átadták a kékfestés hagyományát a világ szellemi kulturális örökségévé nyilvánító dokumentumot a pápai Kékfestő Múzeumban, így már négy magyar vonatkozású elem szerepel az UNESCO reprezentatív listáján.

A mohácsi busójárás, a matyó népművészet és a magyar solymászat mellett kapott helyet a kékfestés hagyománya is az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) listáján.

A kékfestés tudománya családon belül öröklődő hagyomány, amely nem tanulható meg az iskolapadban. Olyan mesterség, amelyhez nélkülözhetetlenek a kémiai, fizikai, matematikai ismeretek és művészeti véna is szükséges hozzá - emelte ki a dokumentum átadási ünnepségén Krucsainé Herter Anikó kultúráért felelős helyettes államtitkár.

A kékfestést november végén nyilvánították az emberiség szellemi kulturális örökségévé. A jelölést Magyarország, Németország, Ausztria, Csehország és Szlovákia közösen nyújtotta be.

Mobiltelefon-tokot, táskákat, modern ruhákat is készítenek kékfestő anyagból a százhúsz éve működő Győri Kékfestő Műhelyben, ahol ma három generáció dolgozik közösen. New Yorktól Sanghajig számos országban érdeklődnek a kézműves termékeik iránt. Az InfoRádió riportere Tóth Ildikóval, a Győri Kékfestő Műhely mesterét kérdezte, a beszélgetést a cikk alatt meghallgathatják.

Nyitókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

Kékfestés - az UNESCO határozat
 


Kékfestés - a győri műhely
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018