A táplálkozási felmérések szerint kevés zöldséget, gyümölcsöt eszünk, ritka a teljes kiőrlésű gabona fogyasztása, és túlzott a zsírfogyasztás - mondta Szűcs Zsuzsanna dietetikus az M1 aktuális csatorna műsorában.
A szervezetnek minden tápanyagra szüksége van, de nagyon fontos a mennyiség. Magyarországon hosszú a képernyő előtt eltöltött idő és kevés a fizikai időtöltés.
Az emberek csak a hetven százalékát lépik le annak a napi tízezernek, ami szükséges lenne az egészség megőrzéséhez
- mondta a szakember.
Az elhízás szív- és érrendszeri betegségeket, kettes típusú cukorbetegséget és bizonyos daganatos betegségeket is okoz. Mivel ezek 70-80 százaléka az egészségtelen táplálkozáshoz kötődik, odafigyeléssel megelőzhetők.
Minden nap fontos a friss zöldség és gyümölcs fogyasztása, valamint a rostban gazdag étrend. Feldolgozott élelmiszereket is lehet enni, csak érdemes mindig elolvasni a címkét - hangsúlyozta a dietetikus.