eur:
395.13
usd:
371
bux:
65286.75
2024. április 19. péntek Emma
Döntött a kormány a népegészségügyi termékadóról, közismert nevén a hamburgeradóról, amelyet szeptembertől vethetnek ki az egészségtelen élelmiszerekre. Ha a parlament megszavazza, szeptember 1-jétől adót kell fizetni azon élelmiszerek után, amelyeknek a fogyasztása bizonyítottan egészségtelen, így a magas cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú ételek, italok után. A mintegy 2 kilogrammos hamburgert ábrázoló illusztráció 2011. június 23-án készült, Budapesten.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Egyensúlyhiány okozza a túlsúlyt

Az energiaegyensúly hiányáról van szó, vagyis arról, hogy ahhoz képest, hogy mennyit mozognak az emberek, sokat esznek.

A táplálkozási felmérések szerint kevés zöldséget, gyümölcsöt eszünk, ritka a teljes kiőrlésű gabona fogyasztása, és túlzott a zsírfogyasztás - mondta Szűcs Zsuzsanna dietetikus az M1 aktuális csatorna műsorában.

A szervezetnek minden tápanyagra szüksége van, de nagyon fontos a mennyiség. Magyarországon hosszú a képernyő előtt eltöltött idő és kevés a fizikai időtöltés.

Az emberek csak a hetven százalékát lépik le annak a napi tízezernek, ami szükséges lenne az egészség megőrzéséhez

- mondta a szakember.

Az elhízás szív- és érrendszeri betegségeket, kettes típusú cukorbetegséget és bizonyos daganatos betegségeket is okoz. Mivel ezek 70-80 százaléka az egészségtelen táplálkozáshoz kötődik, odafigyeléssel megelőzhetők.

Minden nap fontos a friss zöldség és gyümölcs fogyasztása, valamint a rostban gazdag étrend. Feldolgozott élelmiszereket is lehet enni, csak érdemes mindig elolvasni a címkét - hangsúlyozta a dietetikus.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×