Nem könnyű megállapítani, hogy milyen a jó fagylalt; milliónyi szempontot kell figyelembe venni, hát még ha az ember cukrász.
Auguszt József cukrászmester szerint
a jó fagylalt főzött fagylalt, amely eredeti alapanyagokból készül, tejen, cukron és tojáson kívül nem tartalmaz mást, legfeljebb ízesítőt.
Hozzátette azt is, hogy a gyümölcsfagylaltokban nagyon fontos, hogy eredeti gyümölcs legyen. Egy eperfagylaltban például igazi eper legyen, ne festék.
A cukrászmester azt is elmondta, hogy a klasszikus, jól bevált - csoki-vanília-citrom - ízek mellett az új ízekkel is érdemes kísérletezni, csak nem szabad túlzásba vinni.
Az új ízek között találunk igazán extrémeket is, kezdve a lecsós fagyitól a pörköltes, szalonnás fagyiig, de a cukrász szerint a fagyi édes élvezeti cikk, és egy lecsós édesség nem illik bele a fagylalt témakörébe.
Az ízek mellett a minőség is nagyon fontos a fagylaltoknál. Auguszt József elmesélte, hogy édesapja 60 évvel ezelőtt kezdett el rizsfagylaltot főzni, és a mai napig vannak, akik visszatérnek a cukrászatba, hogy újra megkóstolják a hűsítő édességet.
"Az emberek a jó minőséget keresik, és megjegyzik, ha valahol olyan kaptak"
- mondta. Hozzátette azt is, hogy cukrász-szemmel másképp néz egy fagylaltra, mint egy laikus. Ránézésre el tudja dönteni, hogy egy fagylalt jó vagy nem jó.
"Az igazán jó fagylaltosok letakart tégelyből árulják a fagylaltot, Olaszországban van olyan cukrászda, ahol sorszámot kellett húzni ahhoz, hogy sorra kerüljünk és válogathassunk a fagylaltokból. Máshol pedig legókockát is tesznek a fagyiba, hogy becsábítsák a gyerekeket" - mesélte.
- Ha azt érezzük, hogy egy fagylalt tapad a szájpadlásra, akkor abban valószínűleg margarin van.
- Ha túl lassan olvad a szájban, akkor gyanús, hogy abban van valamilyen olyan plusz anyag, ami bár az egészségre nem káros, de az élvezeti értékét csökkenti Auguszt József szerint.