Infostart.hu
eur:
381.8
usd:
327.82
bux:
109235.43
2025. december 5. péntek Vilma
Nyitókép: Pixabay

Auguszt József elmondja: milyen a jó fagylalt?

Tejen, cukron és tojáson kívül semmi nem kell a fagylalt alapjába - véli Auguszt József. A cukrászmester azt mondja: ami ezen kívül belekerülhet, az legfeljebb ízesítő: például vanília vagy kakaó. Gyümölcsfagylaltoknál alapvető, hogy igazi gyümölcsből készüljön - és ha az ő személyes ízlésére kíváncsiak, akkor vajas tölcsérben, édes tejszínhabbal. Más fagylaltokról, fagylaltozókról szóló interjúkat a cikk végén találnak.

Nem könnyű megállapítani, hogy milyen a jó fagylalt; milliónyi szempontot kell figyelembe venni, hát még ha az ember cukrász.

Auguszt József cukrászmester szerint

a jó fagylalt főzött fagylalt, amely eredeti alapanyagokból készül, tejen, cukron és tojáson kívül nem tartalmaz mást, legfeljebb ízesítőt.

Hozzátette azt is, hogy a gyümölcsfagylaltokban nagyon fontos, hogy eredeti gyümölcs legyen. Egy eperfagylaltban például igazi eper legyen, ne festék.

A cukrászmester azt is elmondta, hogy a klasszikus, jól bevált - csoki-vanília-citrom - ízek mellett az új ízekkel is érdemes kísérletezni, csak nem szabad túlzásba vinni.

Az új ízek között találunk igazán extrémeket is, kezdve a lecsós fagyitól a pörköltes, szalonnás fagyiig, de a cukrász szerint a fagyi édes élvezeti cikk, és egy lecsós édesség nem illik bele a fagylalt témakörébe.

Az ízek mellett a minőség is nagyon fontos a fagylaltoknál. Auguszt József elmesélte, hogy édesapja 60 évvel ezelőtt kezdett el rizsfagylaltot főzni, és a mai napig vannak, akik visszatérnek a cukrászatba, hogy újra megkóstolják a hűsítő édességet.

"Az emberek a jó minőséget keresik, és megjegyzik, ha valahol olyan kaptak"

- mondta. Hozzátette azt is, hogy cukrász-szemmel másképp néz egy fagylaltra, mint egy laikus. Ránézésre el tudja dönteni, hogy egy fagylalt jó vagy nem jó.

"Az igazán jó fagylaltosok letakart tégelyből árulják a fagylaltot, Olaszországban van olyan cukrászda, ahol sorszámot kellett húzni ahhoz, hogy sorra kerüljünk és válogathassunk a fagylaltokból. Máshol pedig legókockát is tesznek a fagyiba, hogy becsábítsák a gyerekeket" - mesélte.

  • Ha azt érezzük, hogy egy fagylalt tapad a szájpadlásra, akkor abban valószínűleg margarin van.
  • Ha túl lassan olvad a szájban, akkor gyanús, hogy abban van valamilyen olyan plusz anyag, ami bár az egészségre nem káros, de az élvezeti értékét csökkenti Auguszt József szerint.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A szuperkomputer nem bízik Lionel Messiben? Este sorsolás!

Pénteken, magyar idő szerint 18 órától rendezik a washingtoni John F. Kennedy Centerben a 2026-os labdarúgó-világbajnokság sorsolását. Az Opta elemző cég elkészítette esélylatolgatását: kiderült, matematikai képletek alapján mely válogatottak számítanak favoritnak. Ennek alapján (is) nagy biztonsággal megállapítható: európai vagy dél-amerikai győztest avatnak majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.05. péntek, 18:00
Bódis László
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatója
Aukciós rekordok idén: Maurer és Moholy-Nagy az élen

Aukciós rekordok idén: Maurer és Moholy-Nagy az élen

Májusban a Sotheby’s New York aukciósházban értékesítették Moholy-Nagy László Am 3 (1923) című mesterművét, amely forintban számolva minden idők legdrágábban eladott, magyar festő által készített alkotása lett. Az értékesítés a 2025-ös féléves forgalom egyik legfontosabb hajtóerejének bizonyult, és hozzájárult ahhoz, hogy az év első hat hónapjának összforgalma meghaladja az előző két év azonos időszakának eredményeit - írja összesítésében a műtárgy.com.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×