eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Nyitókép: Pixabay

Auguszt József elmondja: milyen a jó fagylalt?

Tejen, cukron és tojáson kívül semmi nem kell a fagylalt alapjába - véli Auguszt József. A cukrászmester azt mondja: ami ezen kívül belekerülhet, az legfeljebb ízesítő: például vanília vagy kakaó. Gyümölcsfagylaltoknál alapvető, hogy igazi gyümölcsből készüljön - és ha az ő személyes ízlésére kíváncsiak, akkor vajas tölcsérben, édes tejszínhabbal. Más fagylaltokról, fagylaltozókról szóló interjúkat a cikk végén találnak.

Nem könnyű megállapítani, hogy milyen a jó fagylalt; milliónyi szempontot kell figyelembe venni, hát még ha az ember cukrász.

Auguszt József cukrászmester szerint

a jó fagylalt főzött fagylalt, amely eredeti alapanyagokból készül, tejen, cukron és tojáson kívül nem tartalmaz mást, legfeljebb ízesítőt.

Hozzátette azt is, hogy a gyümölcsfagylaltokban nagyon fontos, hogy eredeti gyümölcs legyen. Egy eperfagylaltban például igazi eper legyen, ne festék.

A cukrászmester azt is elmondta, hogy a klasszikus, jól bevált - csoki-vanília-citrom - ízek mellett az új ízekkel is érdemes kísérletezni, csak nem szabad túlzásba vinni.

Az új ízek között találunk igazán extrémeket is, kezdve a lecsós fagyitól a pörköltes, szalonnás fagyiig, de a cukrász szerint a fagyi édes élvezeti cikk, és egy lecsós édesség nem illik bele a fagylalt témakörébe.

Az ízek mellett a minőség is nagyon fontos a fagylaltoknál. Auguszt József elmesélte, hogy édesapja 60 évvel ezelőtt kezdett el rizsfagylaltot főzni, és a mai napig vannak, akik visszatérnek a cukrászatba, hogy újra megkóstolják a hűsítő édességet.

"Az emberek a jó minőséget keresik, és megjegyzik, ha valahol olyan kaptak"

- mondta. Hozzátette azt is, hogy cukrász-szemmel másképp néz egy fagylaltra, mint egy laikus. Ránézésre el tudja dönteni, hogy egy fagylalt jó vagy nem jó.

"Az igazán jó fagylaltosok letakart tégelyből árulják a fagylaltot, Olaszországban van olyan cukrászda, ahol sorszámot kellett húzni ahhoz, hogy sorra kerüljünk és válogathassunk a fagylaltokból. Máshol pedig legókockát is tesznek a fagyiba, hogy becsábítsák a gyerekeket" - mesélte.

  • Ha azt érezzük, hogy egy fagylalt tapad a szájpadlásra, akkor abban valószínűleg margarin van.
  • Ha túl lassan olvad a szájban, akkor gyanús, hogy abban van valamilyen olyan plusz anyag, ami bár az egészségre nem káros, de az élvezeti értékét csökkenti Auguszt József szerint.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 27. 07:40
2024. július 27. 07:00
×
×
×
×