eur:
393.89
usd:
365.1
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Egy óra alatt meghalhat egy gyermek a felforrósodott autóban

Egy kétéves gyermek egy óra alatt súlyos károsodásokat szenvedhet a felforrósodott autóban és akár halállal végződő hipertermia (megemelkedett testhőmérséklet) is kialakulhat nála - figyelmeztetnek amerikai kutatók a Temperature című folyóiratban publikált tanulmányukban.

A szakemberek nem tudják pontosan megmondani, hogy milyen magas hőmérsékletnél kap hőgutát egy gyermek, ám a legtöbb halálos kimenetelű esetben az áldozat belső testhőmérséklete hosszú ideig meghaladja a 40 Celsius-fokot.

Az Arizonai Állami Egyetem és a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói szerint egy kétéves fiú testhőmérséklete

egy nyári napon a szabad ég alatt hagyott autóban nagyjából egy óra, egy árnyékban parkoló autóban valamivel kevesebb mint két óra alatt elérheti ezt az életveszélyes határt.

A kutatók hat autót - két egyforma, ezüst színű, közepes méretű szedánt, két egyforma, szintén ezüst színű olcsóüzemű autót és ugyancsak két egyforma, ezüst színű kisbuszt - vizsgáltak meg a tanulmányukban.

A járműveket három forró nyári napon tesztelték, amikor a hőmérséklet meghaladta a 37 Celsius-fokot Arizonában. Az autókat hol a szabad ég alá, hol árnyékba vitték, hogy megmérjék a beltéri és a felületi hőmérsékletüket.

Azokban az autókban, amelyeket egy szimulált bevásárló körút alatt a napon hagytak, átlagosan 46,7 Celsius-fokra emelkedett a beltéri hőmérséklet egy óra alatt. A műszerfal 69,4, a kormány 52,8, az ülések 50,6 Celsius-fokosra melegedtek abban az egy órában.

Az árnyékban hagyott autók belső hőmérséklete egy óra után megközelítette a 37,8 Celsius-fokot. A műszerfal átlagosan 47,8, a kormány 41,7, az ülések 40,6 Celsius-fokra melegedtek egy óra alatt.

A különböző típusú autók eltérő ütemben melegedtek fel: a gazdaságos autók gyorsabban, mint a közepes méretű szedánok és kisbuszok.

A kutatók szerint a hipertermia és a hőguta tünetei fokozatosan jelentkeznek. A szervi károsodás már 40 Celsius-fok alatt beindulhat. A hőgutát túlélők egy része agyi vagy szervi károsodással él tovább.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×