eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Különleges módszerrel mentik Miskolcon a hirtelen szívhalál után újraélesztett embereket

Különleges módszerrel mentik Miskolcon a hirtelen szívhalál után újraélesztett embereket

Létezik egy speciális eljárás, amellyel meg lehet akadályozni az infarktusos betegek agykárosodását – írja a Borsod Online.

A fejlett társadalmak gyakori haláloka a hirtelen szívhalál, amely egyrészt a népbetegségnek számító koszorúsér-betegség következtében alakul ki, de nem kíméli a fiatalokat, sőt az élsportolókat sem. Hirtelen szívhalál esetén váratlanul, gyakran megelőző tünetek nélkül áll meg a szív. Ilyenkor a biztos haláltól csak az időben elkezdett újraélesztés, majd a kardiológiai és intenzív terápiás ellátás mentheti meg a beteget. Szívmegállás esetén már néhány perc alatt károsodhat az agy, és újra is indul a keringés, rokkantság is kialakulhat - olvasható a boon.hu-n.

Kutatások szerint ennek mértéke csökkenthető, ha a sikeresen újraélesztett betegek testét 32-36 fokra lehűtik az orvosok. A művelet egy mikroprocesszorral vezérelt speciális eszközzel történik, amely képes a beteget belülről lehűteni. Ehhez valamelyik nagyvénán keresztül egy hosszú, vastag katétert vezetnek a hasba vagy a mellkasba, amelyen keresztül jéghideg folyadékot keringtetve percek alatt képesek az agyi hőmérsékletet csökkenteni. A szakirodalomban szerint a test lehűtése nemcsak az agy szempontjából lehet kedvező hatású, hanem akár a szívinfarktus kiterjedését is mérsékelheti - írja a Borsod Online.

Az új eljárást már több alkalommal sikeresen alkalmazták a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban. A cikk felidéz egy néhány nappal korábbi esetet, amikor egy szívinfarktus miatt hirtelen szívhalált halt, majd újraélesztett, de kómában lévő betegnél vetették be a készüléket. A sikeres szívkatéterezés és az infarktusért felelős ér megnyitása mellett az ügyeletes orvoscsapat az éjszaka 32 fokra lehűtötte a beteget, majd 24 órás kezelés után sikeresen ébresztették. A páciens agyi károsodás nélkül, tiszta tudattal, jó állapotban távozott a kórházból.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×