INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 3. hétfő
Hermina

inforádió

betegségtérkép

semmelweis egyetem

Óriási segítséget nyújthat a betegségtérkép

Óriási segítséget nyújthat a betegségtérkép

Infostart / InfoRádió

Milyen további betegségeket "vonz" például a cukorbetegség? Az ilyen összefüggések feltárásában segít az új, brit-magyar fejlesztésű multimorbiditási térkép. A 250 legfontosabb betegség közti kapcsolatot bemutató hálózatról Bagdy Györgyöt, a Semmelweis Egyetem tudományos rektorhelyettese beszélt az InfoRádióban.

Nagyon sokféle információt rejt a rendszer – mondta a Semmelweis Egyetem tudományos rektorhelyettese. Bagdy György hozzátette, a legegyszerűbb az, hogy megnézhető a betegségek hálózata, a betegségek együttes előfordulása. Ez gyakran nem is két, hanem több betegség hálózata.

„Újdonsága a hálónak az is, hogy a közvetlen és a közvetett kapcsolatokat is lehet elemezni. Látjuk, hogy

két betegség közvetlen vagy közvetett kapcsolatban van egymással,

például egy harmadik van kapcsolatban mindkettővel és az okozza a kettő látszólagos kapcsolatát” - fejtette ki.

A betegségtérkép egyrészt a diagnózis felállításában jelent nagy segítséget, másrészt pedig a mélyebb információkkal nem rendelkezőknek nyújt információt – mondta Bagdy György. A Semmelweis Egyetem tudományos rektorhelyettese hangsúlyozta, a hálózat megalkotása nemzetközi együttműködés eredménye.

„A felhasznált adatbázis angol, a rá épülő szellemi munka pedig nagyrészt magyar.”

A több millió dollárba kerülő adatbázis a korábbi, betegséghálózat-kutatásban használt rendszerekkel ellentétben nem a sokszor nem pontos egészségbiztosítói adatokra támaszkodik, azoknál jóval megbízhatóbb – mondta Bagdy György. Ebből a kutatócsoport 117 ezer ember 250 betegségre vonatkozó adatait vette ki. A Semmelweis Egyetemről egy orvos-, a műszaki egyetemről pedig egy bioinformatikus csoport vett részt a munkában – emelte ki a Semmelweis Egyetem tudományos rektorhelyettese.

Kapcsolódó hang

Minden mindennel összefügg, a betegségek is
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018