eur:
393.14
usd:
366.88
bux:
66559.84
2024. április 25. csütörtök Márk
Mindenki veszélyben, támadnak az anyajegyek

Mindenki veszélyben, támadnak az anyajegyek

Ugrásszerűen megnőtt a bőrdaganatos betegek száma az elmúlt tíz évben, ezen belül a legsúlyosabb ráktípus, a melanoma előfordulása emelkedett a leginkább - mondta a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatóhelyettese. Holló Péter a megelőzésre és a rendszeres anyajegy-vizsgálatra hívta fel a figyelmet.

Rohamosan terjed a melanoma

– közölte a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatóhelyettese. Holló Péter hozzátette, az elmúlt tíz-tizenöt évben másfélszeresére nőtt a betegek száma.

„Ma évente nagyjából 2400 új eset történik és hatszáznál is több ember halálát jelenti. Ez nagyon magas szám.”

A melanoma az emberi szervezetben előforduló daganatok közül az egyik leggyorsabban növekvő gyakoriságú megbetegedés – mondta Holló Péter. Hozzátette, a legsúlyosabb bőrdaganattal leginkább veszélyeztetettek a világos bőrűek és szeműek, illetve azok, akiknek sok anyajegyük van.

„A melanoma kialakulásához sok tényező szükséges: fontos a genetikai háttér, az, hogy valakinek a családjában előfordult-e a betegség, de az is, hogy mennyi UV-fény éri a testfelszínt.”

Mindenki veszélyben, támadnak az anyajegyek

Holló Péter kiemelte, tudományos adatok is alátámasztják, hogy a melanoma kialakulásában nagy szerepet játszik az is, hogy manapság sokkal többet tartózkodunk a napon, fedetlen bőrrel, mint ötven-száz évvel ezelőtt.

Megelőzés

Nagyon fontos a bőr rendszeres vizsgálata, különösen azoknak, akiknek sok anyajegye van – hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatóhelyettese.

„Nem csak régen meglévő anyajegyből alakulhat ki.

A melanomák körülbelül 30 százaléka alakul ki régi anyajegyből, a többi olyan bőrfelületen keletkezik, ahol korábban nem volt anyajegy.”

Mindenki veszélyben, támadnak az anyajegyek

Holló Péter kiemelte, nagyon fontos

a testfelszín UV-sugárzás elleni védelme.

„A legjobb a ruhával való védekezés. A ruhával nem fedhető területeket pedig magas faktorszámú fényvédő krémekkel kell védeni, amely megvédi a bőrt a leégéstől és az UV-sugaraktól.”

Mindenki veszélyben, támadnak az anyajegyek

Nagyon fontos a szemek védelme is, mert melanoma a szemben is kialakulhat – mondta a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatóhelyettese. Holló Péter felhívta a figyelmet, hogy a kisgyermekek bőre érzékenyebb, mint a felnőtteké, ezért az ő védelmük kiemelten fontos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×