eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kegyetlen hagyománytól menekítik a spanyol agarakat

Kegyetlen hagyománytól menekítik a spanyol agarakat

Február elseje a spanyol agarak, a galgok világnapja. Ezen a napon végződik a hivatalos vadászati idény Spanyolországban, mellyel együtt megkezdődik a feleslegessé vált galgok „leselejtezése” - erre a tradicionális, de kegyetlen tettre próbálják felhívni a figyelmet állatvédők a világnapon. Hazai civil kezdeményezés hatására már itthon is igyekeznek bekapcsolódni a nemes állatok mentésébe.

Az agaras vadászat Spanyolországban tradíció, amihez sajnos a feleslegessé vált kutyák kivégzése is szorosan hozzátartozik. Állatvédők által közzétett adatok szerint a több mint 170 ezer vadász Spanyolországban összesen 490 ezer galgot tart, melyből évente körülbelül 50100 ezer állattól szabadulnak meg.

Kegyetlen hagyománytól menekítik a spanyol agarakat

A vadászidény végén az agarak válogatott módszerekkel történő kivégzése mélyen gyökerező tradíció, amelyet a nemzetközi nyomásnak és a milliók által aláírt petícióknak köszönhetően egyre több helyen tiltanak be az Spanyolországban.

Szerencsére egyre több az olyan vadász, aki a kutyáit leadja egy menhelyen, ezek viszont sok esetben már az idény vége előtt teltházzal működnek, így a spanyol sintértelepek és menhelyek egyszerűen nem tudják kezelni a hirtelen leadott, nagy mennyiségű és a bejelentések alapján összegyűjtött, gyakran sérült galgot.

Számos esetben kérnek segítséget Európa és a világ más pontjairól, partnerszervezetektől. Egy ilyen segítségkérésre reagált múlt évben Rose-Marie Farkas, aki egy csapat segítségével öt állat utazását szervezte meg Magyarországra. A sikeres akció után, a galgok világnapja alkalmából, újabb öt eb érkezik.

„Mondhatjuk, hogy csepp a tengerben, de az már épp tíz olyan spanyol agár, aki Magyarországon új otthonra, felelős gazdira találhat” – mondta Karádi Bernadett, az expedíció vezetője.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×