eur:
393.76
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Pontosabban diagnosztizálható az allergia

Pontosabban diagnosztizálható az allergia

Új, molekuláris allergiai vizsgálati módszert alkalmaznak Magyarországon. Ezzel sokkal pontosabban tudják majd meghatározni a parlagfű vagy ételallergiát - mondta az InfoRádióban a Svábhegyi Gyógyintézet kutatási és fejlesztési vezetője.

Ragó Zsuzsanna elmondta, ez a vizsgálati módszer kiegészíti a klasszikus allergén diagnosztikát, amit nagyon régen használ a magyar egészségügy.

„Eddig egy bőrtesztet alkalmaztak az allergológusok, majd a vérből vett mintából kimutatták az allergénre jellemző antitestet, ebből tudták eddig jelezni, hogy milyen allergénre érzékeny a beteg. Ez még nem jelentette azt, hogy allergiás is. A tünetekkel összeadva mondták ki a diagnózist: parlagfű vagy akár ételallergiáról van szó” - magyarázta a Svábhegyi Gyógyintézet kutatási és fejlesztési vezetője.

Ragó Zsuzsanna elmondta, a kutatási adatok szerint egy allergén több komponensből áll.

„Az allergén egy fehérjemolekula, amelynek több része van, amelyek különböző mértékben okozzák az allergiás tüneteket. A most vásárolt készülékkel ki tudjuk mutatni azokat a molekularészeket, amelyek a valós okai az allergiának” - jelezte a Svábhegyi Gyógyintézet kutatási és fejlesztési vezetője.

Hozzátette, így pontosabbá válik a diagnózis, amely nem igényel újabb vizsgálatot.

„Ugyanabból az egyetlen vérmintából kimutatjuk először a specifikus IgE-t, az egy első szűrő, majd ennek alapján az allergológus kiírja a további vizsgálatot a molekuláris komponensrészre” - jegyezte meg Ragó Zsuzsanna.

Mint mondta, ez a pollenallergiáknál nagyon hasznos, mert amikor a bőrteszt három-négy allergénre pozitív, nehéz megmondani azt, hogy mire kezdjék el az immunterápiát vagy mit kerüljön el a beteg.

„Ha például kijön a kutyára, macskára egy allergia, de melyiktől kell megszabadulni, el kell egyáltalán bármelyiket is küldeni” - érzékeltette Ragó Zsuzsanna.

Az ételallergének esetében is jelentős előrelépés, mert kiderül, hogy valóban szükség van-e szigorú diétára, hogy például egy gyerek hároméves korától kezdve sem tejet, sem tojást, sem földimogyorót tartalmazó ételt nem ehet – tette hozzá a Svábhegyi Gyógyintézet kutatási és fejlesztési vezetője.

A pontosabb meghatározásnak köszönhetően célzottabbá válik a kezelés és a diéta is – jegyezte meg Ragó Zsuzsanna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×