eur:
394.61
usd:
371.03
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Kevesebb zsírt és főleg növényi eredetűt fogyasszunk!

Bár most több fórumon népszerű a zsírtartalmú ételeket preferáló diéta, az InfoRádió által megkérdezett dietetikus szerint ennek nincs alapja. Az egészséges életmódhoz elengedhetetlen a zsírfogyasztás csökkentése és a növényi zsiradékok előtérbe helyezése.

„A legutolsó vizsgálatok alapján Magyarországon a felnőtt lakosságnak túlzott a zsiradékfelvétele” - jelentette ki a dietetikus.

Antal Emese hangsúlyozta, az ajánlás szerint maximum 30 energiaszázalék lehet a zsiradékfogyasztás, ami lehet állati eredetű vagy növényi olaj, a magyar lakosság fogyasztása magasabb, mint ez a javasolt mennyiség.

„A zsiradékokon belül már több fajtát különböztethetünk meg, főleg a növényi eredetűeket kell előtérbe helyezni, de állatiakat is lehet fogyasztani” - emelte ki a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetője.

Arra a felvetésre, hogy ebből a kutatásból úgy tűnik, hogy az állati zsiradékok bizonyos szempontból hasznosabbak még egy diéta esetén, Antal Emese úgy fogalmazott: „nem szabad egyes kutatásokat kiragadni, hanem sokat kell végignézni ahhoz, hogy valamit kijelenthessünk. Az utolsó állásfoglalás ajánlása szerint próbáljuk csökkenteni a zsiradék-, a cukor- és a sófogyasztásunkat.”

„Az, hogy a címkékre mit lehet ráírni, a Magyar Élelmiszerkönyvben szabályozva van. Viszont vannak olyan állítások, amelyeket most már rá lehet írni, de ezeket az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak kell jóváhagynia” - hangsúlyozta a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×